Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi

Müze Etnografya Müzesi Askeri Müze

(Çağlayan, İstanbul, 2014 - )

Nejat Çuhadaroğlu tarafından İstanbul’un Çağlayan ilçesinde kuruldu ve 29. 05. 2014 tarihinde ziyarete açıldı. Müzede; Osmanlı dönemine ait (1453-1923) askeri ve etnografik tarihi eserler sergilenmektedir. Ülke tarihinin eşsiz mirasını ve bu mirasın kayıp halkalarını gün yüzüne çıkarmak amacıyla oluşturulan müze, tarihin ilgili dönemlerini betimleyen dioramalarla ve mankenlerle zenginleştirilmiştir. Nejat Çuhadaroğlu’nun tamamen kendi imkânlarıyla oluşturduğu Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin amacı müzenin yurtiçi ve yurtdışında tanıtılması, bir dünya markası haline getirilmesi ve sonrasında hak ettiği değere yakışır bir mekâna taşınmasıdır. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesinde iki bin yıllık bir tarihi içinde barındıran geniş bir zaman diliminde çok sayıda diorama bulunmaktadır. Müzede bulunan dioramalarda Roma ve Bizans önemleri, Selçuklu dönemi, Osmanlı dönemi, Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrası ve İkinci Dünya Savaşı dönemi gibi örnekler sergilenmektedir. Müzede toplam 13 adet eser grubu mevcuttur. Bunlar; İkinci Dünya Savaşı, Mankenler, Teber, Balta, Gürz, Şapka”, Madalya ve Nişan, Tüfek, Diorama”, Kılıç, Kalkan, Zırh, Kolçak, Balçak, Dizçek, Sadak, Tirkeş, Barutluk, Miğfer ve Çakmaklı Tabanca eser gruplarıdır.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi eser gruplarından Diorama grubunda; Arap Ahmet’in Uçağı Amasra Körfezi’nde, Yeni Çağın Başlangıcı Fetih 1453, İlk Uçak ve Son Durak Trablusgarp 1912, Mesudiye, Muavenet-i Milliyenin Golyatı Bombalaması, Red Baronun Bakım ve Onarımı Yapılıyor, Sarıkamış, İlk Uçak Vagon Türk Alman Yapımı, Yavuz Muharebe Kruvazörü, Yukarıdakiler ve Aşağıdakiler, Çanakkale 1915, Kırım Savaşı, Sivastopol’un Düşüşü 1855, 1915 Çanakkale Geçilmez ve Kanlısırt Muharebesi isimli diaromalar sergilenmektedir. Müzede bulunan İkinci Dünya Savaşı grubunda savaşta gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacı ile kullanılan şifre makinesi Enigma’nın son versiyonu Enigma-I yer almaktadır. Bir diğer eser grubu olan Mankenler grubunda ise; Mustafa Kemal Trablusgarp Savaşında, Osmanlı Başıbozuk Askeri, Birinci Dünya Savaşı Ortadoğu Cephesi Kudüs Bölgesi Askeri, Selçuklu Askeri, İran Askeri, Osmanlı Yeniçeri Askeri, Osmanlı Asakir-i Mensure-yi Muhammediye Ordusu Askeri, İkinci Dünya Savaşı Alman Berlin Waffen SS Özel Gece Avcısı, İkinci Dünya Savaşı Alman Avcı Pilot, Dünya Savaşı Alman Dağcı Birliği Askeri mankenleri bulunmaktadır. Ayrıca “Şapka” grubunda dokuz adet eser, Madalya ve Nişan grubunda 14 adet eser, Tüfek grubunda 10 adet eser, Kılıç grubunda 27 adet eser, Kalkan grubunda bir adet eser, Zırh, Kolçak, Balçak, Dizçek grubunda iki adet eser, Sadak, Tirkeş, Barutluk grubunda dört adet eser, Miğfer grubunda yedi adet eser ve Çakmaklı Tabanca grubunda ise 11 adet eser sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi (2020). Anasayfa, http://www.hisartmuseum.com/tr/default.asp, (Erişim tarihi: 25.02.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). Özel Müzeler, https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-135633/ozel-muzeler.html, (Erişim tarihi: 25.02.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi (2020). Anasayfa, http://www.hisartmuseum.com/tr/default.asp, (Erişim tarihi: 25.02.2020).