Hatay Tematik Tarım Müzesi

Müze Tarım Müzesi

(Antakya, Hatay, 2015 - )

Hatay’ın Antakya ilçesinde yer almaktadır. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından Turizm Altyapısının Geliştirilmesi ve Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenerek kabul edilen projedir. Proje tamamlanarak 2015 yılında Tematik Tarım Müzesi olarak hizmete açıldı. Müzede sergilenen objelerin yaşam içindeki yeri hatırlatılmaya çalışılarak geçmiş ile günümüz arasında bağ kurulması amaçlandı.

Müze, 445 metrekare alana kuruludur. 143 metrekarelik alanı kapalıdır. Ana bina dışında bir adet kapalı ve dört adet açık sergi salonu yer almaktadır. Toplam 223 adet eser sergilenmektedir. Eserler, çiftçiler tarafından müzeye bağış yolu ile kazandırıldı. XX. yüzyıldan günümüze dek kullanılan 150 adet tarım aleti gerekli onarım ve bakımdan geçirildikten sonra sergiye alındı. En önemli eser 1895 yapımı olan paletli bir traktördür. Müzede el yapımı pekmez teknesi, zeytinyağı makinesi, dirgen, düven, kara saban, tırmık, orak, tırpan gibi yeni neslin adını dahi bilmediği tarım aletleri gibi birçok ekipman bulunmaktadır. Kapalı alanda kentteki tarımsal faaliyetler ile ilgili zeytin, pamuk, arı, üzüm, pamuk ve hububat üretiminde kullanılan araç gereçlerin sergilendiği farklı köşeler oluşturuldu.

Referanslar

Ersoy, U. (2016). Müze Profesyonelleri Projesi, Türk Müzeciliğinde Mevcut Durum Analizi. Ankara; Hatay Valiliği Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2019 Yılı Faaliyet Raporu; https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/unutulmus-tarim-aletleri-hataydaki-muzede/530809, (Erişim tarihi: 02.05.2021); https://www.reyhanli.bel.tr/tematik-tarim-muzesi-nin-acilisi-yapildi, (Erişim tarihi: 02.05.2021).