-
2019
Islak pişirme yöntemlerindendir. Sous vide pişirme ve poşe teknikleri düşük ısıda haşlama yöntemlerine örnek olarak verilebilir. Bu tekniklerde deniz mahsullerinden (kabuklu türler de dâhil) kök sebzelere ve meyvelere (taze ya da kurutulmuş) kadar pek çok gıda maddesinin pişirilmesi mümkündür. Hafif ısıda haşlamada; balık ve tavuk gibi et ürünlerinin pişirilmesinde genel itibarıyla az miktarda sıvı (su, süt, şarap vb.) kullanımı tercih edilirken, diğer ürünlerde (meyve, yumurta vb.) tüm yüzeyleri kapatacak ölçüde ısıtılmış sıvıya ihtiyaç duyulmaktadır. Her iki uygulamadaki ortak nokta ise ürünün düşük sabit ısıda uzun süre pişirilmesidir. Ancak yapı itibarıyla hassas olan gıdalarda (sebzeler gibi) pişirme süresi kısa tutulmaktadır. Ürünlerin küçük parçalara ayrılarak haşlama işleminin yapıldığı durumlarda ise tüm gıda maddelerinin pişme süresinde azalma görülmekte ve sıcaklığın iç ve dış tabakaların tamamına aynı anda teması sağlanmaktadır.
Isı düzeyi kaynama noktasının altında bırakılan “hafif ısıda haşlama yönteminde” ideal sıcaklık sous vide uygulaması için 52-85 °C aralığındayken (ürün türüne bağlı olarak), poşe etmede 70-85 °C civarındadır. Örneğin; kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık), kabuklu deniz ürünleri ve yumurtanın düşük ısıda pişirilmesi işleminde tercih edilen sıcaklık ölçüsü 70°C ya da altıdır (önerilen minimum sıcaklık 52°C). Daha hızlı pişmesi beklenen sebzelerde ise 85°C’ye kadar çıkılabilir. Özetle; ürünün pişirildiği sıvının yüzeyinde kabarcık oluşumu gerçekleşmeden ateşin altı kısılmalı ve sıcaklık bu noktada muhafaza edilmelidir. Bu yöntemde temel amaç; yiyeceğin içeriğinde bulunan nişasta, protein, selüloz ve lifin kırılması ile daha yumuşak hale getirilmesidir. Böylece; haşlanan öğenin sindirimi kolaylaştırılmaktadır. Pişirme işlemi ocakta ya da fırında gerçekleştirilebilir. Hafif ısıda haşlanan yiyeceklerin rengi, lezzeti ve dokusu diğer pişirme yöntemlerine kıyasla çok daha büyük ölçüde korunmaktadır. Ayrıca; düşük ısıda haşlama yöntemi ile gıda maddelerindeki toksik öğelerden korunmanın yanı sıra vitamin ve minerallerin kaybı da engellenmektedir. Yiyecekler haşlanırken aromanın ve değerlerin bir kısmı sıvıya geçeceği için ürün piştikten sonra söz konusu bu sıvı sos olarak da kullanılabilir.
Referanslar
Durlu Özkaya, F., Coşansu, S. ve Ayhan, K. (2017). Her Yönüyle Gıda. İzmir: Sidas Yayıncılık; Gisslen, W. (2010). Professional Cooking, College Version. New Jersey: John Wiley; McGee, H. (2007). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. Simon and Schuster; Williams, C. (2011). Mutfak Sırları: Dünya Mutfaklarından Tecrübeler, Doğru Araç-Gereç Seçimi, Tarifler. (Çev.: F. S. Ersan). İstanbul: NTV Yayınları.