-
2020
Hacı Miktad Ağa tarafından 1661 yılında ahşap olarak yaptırılmıştır. 1841 yılında Hacı Çalık Kaptan tarafından onarılmıştır. Günümüzdeki halini 1890 yılında Alemdarzade Hacı İsmail Efendi’nin yeniden inşası ile kazanmıştır. Caminin kıble tarafında bulunan Hacı Mustafa Efendi Medresesi, yol yapımı sırasında yıkılmıştır. Bahçe girişindeki taç kapı ise Cumhuriyet döneminde Hamdi Bozbağ’ın hayratı olarak inşa edilmiştir.
Hacı Miktad Camii, uzunlamasına dikdörtgen planlı olup, kâgir sistemde inşa edilmiştir. Malzeme olarak beden duvarlarında düzgün yonu bazalt, son cemaat yeri, kubbe kasnağı, pencere söveleri, minare, ağırlık kulesi ve duvarlara bitişik ayaklarda ise kesme andezit taş kullanılmıştır. Ana mekân içten duvarlara bitişik sekiz adet ayakla taşınan sekizgen kasnaklı kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmaktadır. Ana giriş kuzey cephede yer almaktadır. Basık kemerli olan bu giriş, dikdörtgen bir çerçeve içinde olup, üstte üçgen alınlıkla son bulmaktadır. Ahşap olan mahfil korkulukları, dalgalı hatlarla kıvrımlı bir görünüşe sahiptir. Beşgen nişli mihrap, kesme taş işçiliklidir. Niş çevresi, içerisinde palmet motifi dizisi yer alan bordürle çevrelidir. Mihrabın iki yanında, birer plaster bulunmaktadır. Plasterler, korint tarzı başlıklara sahiptir. Başlıkların üzerinde, arşitrav şeklinde düzenlenen yatay dikdörtgen alınlık vardır. Alınlığın ortasında Küllemâ dehale aleyhâ Zekeriyye’l-Mihrâb (Zekeriya onun yanına mihraba her girdikçe…) yazılı bir kitabe ve kitabenin iki tarafında simetrik olarak yerleştirilen ay-yıldız ve stilize palmet motifleri yer almaktadır. Mihrapta bulunan motiflerin bir bölümü altın yaldızlıdır. Minber ise sonradan değiştirilmiştir. Cami, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce 1986 yılında kültür varlığı olarak tescillendi. 2011 yılında tekrar restore edilmiştir.
Referanslar
Kültür Turizm Portalı (2019). Hacı Miktad Cami–Giresun, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/giresun/gezilecekyer/haci-mktad-cam, (Erişim tarihi: 11.10.2019).