Getto Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Bu tür alanların genel özelliklerine bakıldığında kent yoksulluğunun derin bir şekilde yaşandığı, su, temizlik ve katı atık toplama gibi hizmetlere erişimin kısıtlı olduğu bölgeler anlaşılmaktadır. Bazı turistler turistik destinasyonların cezbedici özelliklerini görmeye odaklanırken, bazıları, standart turist güzergâhlarını terk edip yeni keşfedecekleri alanlar bulmaya yönelmektedirler. Bu çerçevede turistler, destinasyonların öteki yüzü olarak kabul edilen gecekondu, varoş, getto gibi mahrumiyet bölgelerine gitme ve oraları deneyimleme isteklerinin arttığı görüldü ve getto turizmi (gecekondu turizmi) denilen bir turizm türü ortaya çıktı. Getto turizmi çerçevesince çeşitli turlar ve organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu tür etkinliklerle başka türlü erişilmesi zor olan manzaraları tecrübe etmek, bölgede yaşanılan zorluklara şahit olabilmek ve farklı kültürleri tanımak mümkün olmaktadır. Bu tür etkinliklere farklı ekonomik ve sosyal yapıya sahip insanlar katılabilmektedir. Getto turları sayesinde sırt çantalı bir gezginde, varlıklı bir turistte çeşitli organizasyonlara katılıp bu alanları deneyimleme şansına sahip olmaktadır.

Getto turizmi ile ilgili olarak gecekondu bölgelerinde yaşayan yoksul insanların koşulları bir para kazanma amacı olarak görülüp sömürüldüğü veya sosyal ve ekonomik açıdan dışlanmış insanlar üzerinde farkındalık oluşturduğu yönünde olumlu-olumsuz çeşitli tartışmalar yapılmaktadır. Bu tartışmaların olmasının nedeni, turistik deneyimlemeye açılan alanların aynı zamanda yüz binlerce insanın yaşam alanı olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Dünyada bu destinasyonlara yönelik birçok örnek verilebilir; New York, Paris, İstanbul, Rio, Madrid gibi dünyanın en popüler turistik destinasyonların çok cezbedici alanlarının yanı sıra geri kalmış kenar mahalleleri de vardır. Bu bölgeler getto turizmi kapsamında insanların ilgisini çekmekte ve insanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Bu kapsamda Brezilya, Hindistan, Meksika, Güney Afrika gibi ülkeler sahip oldukları destinasyonlarla ilgi çekmeye ve ekonomik fayda üretmeye devam etmektedir.

Referanslar

Dürr, E. ve Jaffe, R. (2012). Theorizing Slum Tourism: Performing, Negotiating and Transforming Inequality, European Review of Latin American and Caribbean Studies, (93): 113-123; Obrien, P. W. (2011). Business, Management and Poverty Reduction: A Role for Slum Tourism, Journal Of Business Diversity, 11(1): 33-45; Yıldız, S. ve Yıldız, Z. (2018). Gecekondu Turizmi: Bir Çözüm mü? Yoksa Bir Problem mi? (Slum Tourism: Is it a Solution or a Problem?), Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(4): 974- 992.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Dyson, P. (2012). Slum Tourism: Representing and Interpreting “Reality” in Dharavi, Mumbai, Tourism Geographies, 14 (2): 254-274.