Galantin

Gastronomi

Fransız mutfağının soğuk mutfak ürünlerinden biri olan galantin; Fransız mareşal Marquis de Branca’ın (1672-1750) aşçısı olan M. Prevost tarafından bulundu. M. Prevost galantini kemikli kümes hayvanlarını kullanarak hazırladı. İlk olarak kümes hayvanlarının kemiklerini sıyırıp etlerini ayırdıktan sonra etler çeşitli malzemelerle birlikte kümes hayvanının derisine sarılıp zengin bir stokta haşlanmakta ve aspik jöle ile etrafını kaplayarak soğuk olarak tüketime sunulmaktadır. Fazla beğenilen galantin özellikle Fransız Devrimi (1789-1799) zamanından bu yana popüler bir soğuk mutfak ürünü olarak uluslararası mutfaklarda yer almaktadır.

Larousse Gastronomique’e göre galantin terimi öncelikle tavuk için kullanılan eski bir Fransızca kelime olan geline veya galine kelimesinden gelmektedir. Diğer uzmanlar, galantin kelimesinin jelatin kelimesinden geldiğini öne sürmektedir. Terimsel olarak galantinin Fransız gastronomi literatürüründe geçen eş anlamlı kelimeleri şunlardır; galentyne, galyntyne, galandyne, galendine.

Galantin hazırlamada ilk ve ön önemli iş, kümes hayvanının derisine zarar vermeden derinin etten muntazam şekilde çıkarılmasıdır. Düzgün şekilde çıkarılan deriye bıçak yardımıyla dikdörtgen şekli verildikten sonra bir tezgah üzerinde açılır. İçerisine dolgu malzemesi olarak tavuk göğsü, kaz ciğerinden hazırlanmış foie gras veya kümes hayvanından hazırlanmış dolma içi konulur. İçerisine konulan dolgu malzemeler deri ile birlikte rulo yapılarak sıkıca kapatılır. Kapatılan rulo bir tülbent üzerine alınarak iyice sıkıştırılır ve sıkıştırılan iki taraftan bir sicim ile bağlanır. Hazırlanan rulo ağır ateşte tavuk stoğu içerisinde yaklaşık iki saat pişirilir. Pişirme esnasında pişirme sıvısının içerisinde olan galantinin su yüzeyinde kalmaması için üzerine küçük bir tabak yerleştirilir. Pişirilen galantin pişirildiği stoğun içerisinde soğutulduktan sonra dilimlere ayrılarak dilimlerin üzerine aspik jöle dökülerek tüketime sunulur. Hazırlanmış bir galantinin tüketim süresi uygun koşullarda (buzdolabı veya soğuk depo) bekletildiğinde ortalama üç gündür.

Referanslar

Anonim. (2017). Larousse Gastronomique. İstanbul: Oğlak Yayıncılık; Garlouch, R. ve Campbell, A. (2012). Modern Garde Manger: A Global Perspective. New York: Delmar Cengage Learning: Sackett, L., Pestka, J. ve Gisslen, W. (2010). Professional Garde Manger: A Comprehensive Guide to Cold Food Preparation. New York: John Wiley; The Culinary Institute of America (2012). Garde Manger: The Art and Craft of the Cold Kitchen. New York: John Wiley; The Culinary Institute of America (2012). The Professional Chef. New York: John Wiley.