Filtre Su Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Mersin, 2016 - )

Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan Filtre Su Müzesi bir süre Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) teknik hizmet birimleri yerleşkesi olarak kullanıldı. Mersin içme suyu filtre tesisatı projesinin yapımına dönemin Belediye Başkanı Mithat Toroğlu tarafından 1936 yılında Türk-Alman işbirliği ile başlandı ve tesis 1938 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. Filtre, biriktirme su depolarından klorlama bölümlerine kadar her türlü ihtiyaç ve ayrıntı düşünülerek kompakt bir tesis olarak planlandı. Mersin’de halkın içme ve kullanma suyunu karşılamak, yolların sulanması ve şehrin yangın hidratlarının beslenmesi amacıyla, kapasitesi yaklaşık 8.500 metreküp/gün olarak projelendirilerek inşa edildi. Berdan Barajı ve Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi devreye girene kadar Mersin şehir merkezine filtre içme suyu tesisinden su verildi.

Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi 1984 yılında hizmete girip Mersin şehir merkezine içme suyu verilmeye başlandığında filtre tesisine ihtiyaç kalmadı ve filtre binası atıl duruma düştü. Yalnızca ihtiyaç halinde sistemin devreye alınması nedeniyle ekipman zamanla çürümeye yüz tuttu. Takip eden dönemlerde filtre binası depo olarak kullanılmaya başlandı, her türlü kullanılmayan malzeme, ekipman ve hurda binaya konuldu. Aralık 2014 tarihinde geçmişte sağladığı faydalar dikkate alınarak filtre içme suyu tesisini tekrar aktif hâle getirmek ve yeniden kente kazandırmak için temizlik çalışmalarına başlandı. MESKİ yönetici ve mühendislerinden oluşan teknik bir komisyon kuruldu ve iş programı oluşturularak, Temmuz 2015 tarihinde MESKİ teknisyen, kaynakçı, boyacı ve erbap işçilerden oluşan bir ekip oluşturularak Nisan 2016’da filtre tesisinin restorasyonu tamamlandı. Filtre Su Müzesi tesisin günümüze kalan orijinal parçalarının korunarak restore edilmesi sonucunda 21. 04. 2016 tarihinde açıldı.

Filtre Su Müzesi, içme suyu tesisinin çalışma prensibi dikkate alınarak beş bölümden oluşuyor. Tesise giren suyun debisinin ölçüldüğü ham su giriş hattı, debisi ölçülen suyun havalandırılarak istenmeyen maddelerin arındırılma işleminin yapıldığı havalandırma sistemine aktarılıyor. Daha sonra suya oksijen kazandırmak ve çeşitli minerallerin karıştırılabilmesi amacıyla durultucu tanklara aktarılan su, hızlı kum filtrelerine aktarılarak klorlama işlemi yapılıyor ve halkın kullanımına açılıyor. Son olarak zamanla vanaların tıkanıp kanalların tıkanmasını engellemek amacıyla hızlı kum filtre geri yıkama işlemi belirli aralıklarla yapılarak temizleme işlemi gerçekleştiriliyor. Müze aktif olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği ile okullara gezdiriliyor. Müze ziyaret saatleri hafta içi 08.00-17.00 arasındadır fakat ziyaret öncesinde randevu alınması gerekiyor. Müze ziyareti için 0324 337 08 41-45 (1320) numaralı telefon aranarak randevu oluşturulduktan sonra müze ziyaret edilebiliyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Gökçe Gül ile 09.01.2020 tarihli görüşme, (Görüşen: Selda Dalak); Mersin Büyükşehir Belediyesi (2020). Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, https://www.meski.gov.tr/Muze/34/su-muzesi-tanitim-brosuru.html, (Erişim tarihi: 13.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mersin Büyükşehir Belediyesi (2020). Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, https://www.meski.gov.tr/Muze/34/su-muzesi-tanitim-brosuru.html, (Erişim tarihi: 13.01.2020).