-
2020
Ordu’nun Fatsa ilçesinde Şehit Zafer Özdeniz İlkokulu’nda Fatsa Belediyesi ve Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen Matematiğe Dokunuyorum adlı proje kapsamında Mayıs 2018 tarihinde açılan okul dışı öğrenme ortamıdır. Müze, Türkiye genelindeki ikinci matematik müzesi olmasının yanı sıra kâr amacı gütmeyen ve kamu kurumlarında yer alan Türkiye’nin ilk matematik müzesi olma unvanını taşıyor. Müzenin kuruluş amacı, ilçe ve bölge genelindeki öğrencilerin; matematiğe olan ilgilerini arttırmak, varsa matematiğe yönelik korkularını yenmelerine yardımcı olmak ve matematiği daha somut bir kavram haline getirmek olarak ifade ediliyor. Fatsa Matematik Müzesi, müze alanı ve atölye alanı olmak üzere iki temel alandan oluşuyor. Müze alanı, matematiğin tarihsel gelişimini anlatan materyallerden, zekâ oyunlarından, bulmacalardan ayrıca teori ve ispatların somutlaştırıldığı istasyonlardan oluşuyor. Başlangıçta müzede kırk bir istasyon kuruldu, bu sayı öğrencilerin ihtiyaçları ve öğretmenlerin gözlemleri sonucunda daha geliştirici olacak şekilde güncellendi. İstasyonlarda ziyaretçilere sunulan materyallerin çoğu üç boyutlu düşünme becerisini geliştirmeyi hedefleyen, buluş yöntemi ile öğrencilerin zihinlerindeki sorulara cevap bulmalarını kolaylaştıran niteliktedir. Atölye alanında ise beş ile 18 yaş aralığındaki öğrencilere hitap eden etkinler düzenleniyor. Bu etkinliklerde öğretmen ve öğrencilerin doğru bildikleri yanlışlar düzeltilmeye çalışılıyor ve kavram karmaşalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Müzelerin eğitim içerisindeki yeri dikkate alındığında, müzeler ziyaretçilerinde yaratıcılık, hayal gücü, mantık ve gözlem gibi unsurların gelişimine destek veren eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Diğer bir ifadeyle müzeler kendi başına bir öğrenme ortamı sunuyor. Tıpkı Fatsa Matematik Müzesi’nde olduğu gibi müzelerin sahip olduğu içerik yerinde eğitim ve öğretim açısından önemli bir fırsat sunuyor. Bu bağlamda Fatsa Matematik Müzesi ziyaretçilerine bilime, bilgiye, duyguya ve sezgiye ulaşma fırsatı sunarak, onlara yeni ufuklar açmakta, bilişsel ve duygusal açıdan katkı sağlamakta ve en önemlisi onları matematik adına yaratıcı bir yaşama yöneltiyor. Sunmuş olduğu bu yaşantısal zenginlik katılımcılarının eğlenceli vakit geçirmesine de imkân vererek, eğitime olduğu kadar sosyal gelişime de destek veriyor. Bulunduğu okulun zemin katında hizmet veren Fatsa Matematik Müzesi randevu sistemi ile çalışıyor, beş yaşından başlamak üzere öğrenci, akademisyen ve vatandaşların ziyaretine açıktır. Ayrıca kurulduğu günden bugüne 7.000’e yakın ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Referanslar
Dilli, R. (2014). Doğa Tarihi Müzelerinin Eğitimdeki Rolü, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (40): 81-96; Eğitim Bilişim Ağı (2020). http://www.eba.gov.tr/, (Erişim tarihi: 04.03.2020); Fatsa İlçe Mem Özel Büro (2020). Fatsa Matematik Müzesi Tanıtım Filmi, https://www.youtube.com/watch?v=GTfMsS0QOL0, (Erişim tarihi: 04.03.2020); Fatsa İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü (2020). https://fatsa.meb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 04.03.2020); Şahan, M. (2005). Müze ve Eğitim, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(4): 487-501.