-
2019
Müze binasının yapımı Etimesgut Belediyesi tarafından Mayıs 2017’de başlatıldı. Bina, Mustafa Kemal Atatürk’ün anısının yaşatılması amacıyla Selanik’te doğduğu evin bir benzeri olarak dizayn edildi. İki kattan oluşan müzenin giriş katında okuma salonu, ikinci katında ise müze alanı ile sinevizyon salonu bulunuyor. Düzenli olarak anaokullarından, kreşlerden, ilk ve ortaokullardan, liselerden öğrenci ağırlayan müzenin temel hedefi Milli Mücadele Dönemi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleriyle ilgili kalıcı bilgiler sunmaktır.
Giriş katında bulunan 25 kişilik okuma salonunda Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele üzerine süreli yayınların ve 3.500 adet kitabın bulunduğu bir arşiv oluşturuldu. Müzenin üst katında Mustafa Kemal Atatürk’ün kıyafetleri, Milli Mücadele dönemine ait ve o dönemle ilgili yayınlar, fotoğraflar, Mustafa Kemal Atatürk ile Zübeyde Hanım’ın heykelleri sergilendi. Mustafa Kemal Atatürk’ün giyim tarzını ve kıyafetlerindeki modern çizgileri göstermek amacıyla giydiği kıyafetlerin orijinalleriyle aynı kumaş, aynı model, aynı ölçü ve aynı dikim tarzlarıyla kopyaları oluşturuldu ve cam bölmelerde sergilendi. Türk modacı Ahmet Özceyhan tarafından dikilen kıyafetler birlikte kullanıldıkları aksesuarların kopyalarıyla birlikte sunuldu.
Müze alanında cam bölmeler içerisinde müzeye Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından hediye edilen, Milli Mücadele dönemine ait orijinal kitap, gazete ve dergilerle, 1927 yılında Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk’un ilk baskısı bulunuyor. Yine bu bölümde önemli bir kaynak olarak 1928 yılında harf inkılabından sonra kısa bir dönem çift dil olarak basılan Milliyet Gazetesi’nin de bir örneği bulunuyor. Özellikle milli mücadele sürecinde karargâhların yazışmaları, Mustafa Kemal Atatürk’ün o dönemde TBMM ve cephelerle yazışmaları ve o dönemki belgelerin yayımlandığı İnkılap Tarihi Vesikaları Dergisi cam bölmelerde sergilenen diğer önemli eserlerdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Zübeyde Hanım’ın gerçek ölçülerde silikondan yapılmış heykelleri de bu alanda sergilenmektedir.
Müze bölümünün duvarlarında Milli Mücadele ve Devrimler dönemlerine ait Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan elde edilen nadir fotoğraflar bulunuyor. Fotoğrafların hepsi yıl, olay ve yer açıklamalarıyla desteklenmektedir. Yine bu bölümde, ses ve üç boyutlu görüntü sistemleriyle desteklenmiş bir sinevizyon odası bulunur. Sinevizyon odasında, başta Milli Mücadele olmak üzere Cumhuriyet tarihinin önemli olaylarıyla ilgili görseller ziyaretçilere sunulmaktadır. Öğrenciler tarafından düzenli olarak ziyaret edilen müzede bilgiler, gelen öğrencilerin yaşlarına göre görseller, çizgi filmler ya da gerçek kayıt, fotoğraf ve belgeseller aracılığıyla sunulmaktadır. Görseller sunulurken aynı zamanda dönemler ve olaylarla ilgili ziyaretçilere yetkililer tarafından ayrıntılı bilgiler de verilmektedir. Müze, hafta içi mesai saatleri içerisinde ziyarete açıktır.
Referanslar
Müze gezisi notları (2019). 19.12.2019 tarihli müze gezisi notları, (Gezen: B. Hatırnaz-Adıgüzel); Üstbaş, V. ile 19.12.2019 tarihli görüşme, (Görüşen: B. Hatırnaz-Adıgüzel).