Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Havacılık Yönetimi

(Kayseri, 2008 - )

Üniversitenin Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde, seçmeli iki yarıyıl hazırlık hariç olmak üzere sekiz yarıyıllık eğitim ve öğretim faaliyetini kapsayan lisans düzeyinde bir programdır.

Bölümün bağlı bulunduğu Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, 04. 08. 2012 tarih ve 28374 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın 17. 10. 2012 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında alınan kararla Uçak Mühendisliği ve Uzay Mühendisliği bölümlerinin açılmasıyla eğitim öğretim faaliyetine başladı. Fakültenin kökleri, 1994 yılında kurulan Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu, bu okulun da daha sonra 2000 yılında dönüştürüldüğü Sivil Havacılık Yüksekokulu’na dayanmaktadır. Bölüm ise Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği adı altında 03.07.2008 tarihli yapılan Yükseköğretim Kurulu toplantısıyla Sivil Havacılık Yüksekokulu’nda kuruldu ve hem normal öğretim hem de ikinci öğretim programında ilk öğrencilerini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında aldı. Bölüm, EÜ Senatosunun 03. 04. 2015 tarihli ve 09 sayılı toplantısında alınan karar ve YÖK Başkanlığı’nın 08. 05. 2015 tarihli uygundur yazısı gereğince Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne aktarıldı.

Havacılık Yönetimi Bölümünün amacı sivil havacılık sektörü ve sektörde yer alan kurum, kuruluş ve otoritelerin talepleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan kalifiye elemanları havacılık ve yönetim disiplini ile yetiştirerek sektöre hazır hale getirmektir. Bu doğrultuda, mezun olan öğrenciler havacılık sektöründe yaşanan gelişimin paralelinde, havacılık standartlarını ve gerekliliklerini iyi bilen, yönetim ve organizasyon alanında yeterli becerilere sahip, havacılık sektörünün dinamiklerine uyum sağlayabilecek ve vizyonu geniş kalifiye eleman ihtiyaçlarına yönelik donanımda yabancı dil bilen orta ve üst kademe yöneticiler olarak sektörünün ve bağlantılı sektörlerin tüm paydaşlarında istihdam edilebilme imkânına sahiptir. Bölümün ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanında konuşlandırılmış myTECHNIC MRO Services ve Atatürk Havalimanında konuşlandırılmış THY Technic A.Ş. ile eğitim protokolleri bulunmakta olup öğrenciler son yedinci ve sekizinci yarıyıllarındaki derslerini bu kuruluşların bakım hangarlarında uygulamalı olarak yürütmektedirler. Her eğitim-öğretim yılı sonunda THY, TAI, TEI, uçak bakım merkezi bulunan askeri kuruluşlar ve Sivil Hava Yolları gibi havacılıkla ilgili kurum ve kuruluşlarda öğrencilere 30 iş günü staj çalışmaları yaptırılmakta ve öğrenci staj faaliyetleri bizzat Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmekte ve takip edilmektedir.

Gerekli mezuniyet koşullarını yerine getirerek mezun olanlar, havacılık yönetimi alanında Lisans diploması alırlar. Mezunlar Türk Hava Yolları A. O., Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Özel havayolu şirketleri, yer hizmetleri ve havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerde çalışmak gibi birçok farklı alanda istihdam olanağı mevcuttur.

Bölümün dili Türkçe'dir. Bölümde eğitim öğretim faaliyetleri bir profesör doktor, bir doçent doktor, iki doktor öğretim üyesi, iki öğretim görevlisi ve bir araştırma görevlisi tarafından yürütülmektedir. Ayrıca ihtiyaç duyulduğunda üniversitenin diğer birimlerinden ve havacılıkla ilgili kurum ve kuruluşlardan tecrübeli teknik personel programda ders vermektedir.

Referanslar

Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, https://havacilik.erciyes.edu.tr/, (Erişim tarihi: 09. 01. 2021); Erciyes Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölümü, https://havacilik.erciyes.edu.tr/bolumler/HAVACILIK-YONETIMI/HAVACILIKFAK-Fakultesi/186/206, (Erişim tarihi: 09. 01. 2021); Erciyes Üniversitesi, https://www.erciyes.edu.tr/, (Erişim tarihi: 09. 01. 2021).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Erciyes Üniversitesi. (t.y.). Ders Bilgi Paketi, https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P15.aspx, (Erişim tarihi: 09. 01. 2021).