-
2020
Emekli Sandığı tarafından yapımı ve inşaatı tamamlanan bir konaklama tesisidir (1964). Otel, Eskişehir’in merkez noktalarından biri olan Yunus Emre Caddesi üzerinde yer alıyor. Eskişehir Belediyesi ve Emekli Sandığı’nın ortak kararı ile Eskişehir’e bir otogar inşa etme fikri gündeme geldi (1962). 1963 yılında tamamlanan otogar projesinin ardından, otogar ile aynı komplekste yer alacak ve kentin konaklama ihtiyacını karşılayacak bir tesisin yapılmasına karar verildi. Emekli Sandığı’nın 1964 yılında tamamlayarak ihaleye sunduğu otel, en yüksek teklifi vermesinden dolayı proje mühendislerinden Muzaffer Kozanlıoğlu’na devredildi. İhaleye kardeşleriyle ortak giren Muzaffer Kozanlıoğlu, 1971 yılında otelin tüm mülkiyetini aldı ve 2006 yılına kadar tek başına işletti. Emek Otel’in mimari projesi Emekli Sandığı’nın düzenlediği bir yarışma sonucunda AHE Grubu (Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol) tarafından hazırlandı. Mimari üslup olarak gelenekselden evrensele geçişi temsil eden otel, döneminin koşullarına göre oldukça lüks bir biçimde tasarlandı. Döneminde, roof restorana sahip birkaç otelden biriydi. Ayrıca bar ve iki adet toplantı salonu, alt katta bulunan restoran ve lobi, Emek Otel’i düğün vb. organizasyonların yanı sıra kongre turizmi için de tercih edilen otellerden biri haline getirdi. İki yıldızlı olarak inşa edilen otelin banyoları ortak kullanım alanında yer almakta ve 45 odası bulunmaktaydı. 1980’lerden itibaren Türkiye’de ekonomik sistemin ve tüketim pratiklerinin evrilmesi, Emek Otel’i de çağa uygun biçimde değişime zorladı. Bu kapsamda otel, 1983 yılında birbuçuk yıllığına kapatıldı ve çeşitli yenileme işlemleri yapıldı. Odalar genişletilerek her birine özel banyo eklendi. Oda sayısı 54’e, yatak sayısı 99’a ve müşteri kapasitesi 200’e çıkarıldı.
Emek Otel’in kentin en prestijli otellerinden biri olmasının nedeni müşteriye sunduğu hizmetlerin kalitesiydi. Her ne kadar erişimi kolaylaştırmak için otogar ile aynı komplekste inşa edilse de Emek Otel’in müşterileri özel araçlarıyla seyahat eden üst gelir grubundandı ve otelin otoparkının bulunması müşterilerin tercih sebeplerinden biriydi. Otelin müşteri kitlesi şehir dışından gelen siyasetçiler, iş adamları, sanatçılar ve sporcuların yanı sıra lobi ve restoranı kullanan kent sakinlerinden oluşuyordu. Dönemin ünlü ses sanatçılarının otelde düzenlediği programlar, piyano resitalleri vb. etkinlikler, oteli prestijli hâle getirdi. Emek Otel, Eskişehir’in mekansal kent örüntüsünü ve sosyal yaşamını önemli ölçüde etkiledi. Bulunduğu konum, mimari özellikleri, bünyesindeki hizmetler ve müşteri kitlesi ile kentin modern yüzünü temsil eden otel, toplumsal bellekte yer alan simgesel bir anlam da taşıdı. 1990’lı yıllara kadar Emek Otel’de bir organizasyon düzenlemek veya oteli buluşma mekânı olarak kullanmak, özellikle Eskişehir halkı için prestij göstergesi oldu. Otelin bulunduğu bölgenin kent fonksiyonları bakımından doygun hâle gelmesi, kent merkezini rahatlatmak için otogarın şehrin dışına taşınması konusunu gündeme getirdi. 1994 yılında şehir merkezinin dışında yeni bir otogarın açılması, üniversitelerden dolayı genç nüfusun yoğunlaştığı noktaların değişime uğraması ve kentte yeni otellerin açılmasıyla; Emek Otel’in çevresi âtıl hâle geldi. Müşteri sayısındaki azalmaya bağlı olarak hizmet kalitesinin düşmesi 2000’li yıllara kadar devam etti. Rekabetçi ortamda varlık sürdüremeyen otel, 2006 yılında Sarar Şirketler Grubu’na devredildi. 2009 yılında ise otel binası yıkılmak üzere tamamen boşaltıldı. Otopark alanı işletilmeye devam eden otel, âtıl durumda beklemektedir.
Referanslar
Özkut, D. (2017). Eskişehir’de Modern Hafızanın Yerel İzleri, Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi (TÜBA-KED), 16: 35-66; https://v3.arkitera.com/h36932-emek-otellerinin-hazin-oykusu.html, (Erişim tarihi: 06.03.2020); Koca, G. ve Karasözen, R. (2010). 1945–1960 Dönemi Eskişehir Modern Kent Merkezinin Oluşumunda Öne Çıkan Yapılar, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (3): 191–211; Yetgin, D. ve Yılmaz, A. (2013). Emek Oteli. İçinde; N. Kozak (Editör), Dünden Bugüne Eskişehir’deki 14 İşletmenin Öyküsü (ss. 59-74). Eskişehir: Tepebaşı Belediyesi Yayınları; Yılmaz, A. ve Yetgin, D. (2014). Eskişehir Emek Otel’in Kurum Tarihi Açısından İncelenmesi. İçinde; N. Kozak ve O. E. Çolakoğlu (Editörler), III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi Bildiriler Kitabı (ss. 92-101). Ankara: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Yılmaz, A. ve Yetgin, D. (2014). Eskişehir Emek Otel’in Kurum Tarihi Açısından İncelenmesi. İçinde; N. Kozak ve O. E. Çolakoğlu (Editörler), III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi Bildiriler Kitabı (ss. 92-101). Ankara: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi.