Dünya Ralli Şampiyonası (WRC)

Etkinlik Spor

(1973 - )

Günümüzde izlediğimiz dört teker üzerindeki motor sporları etkinlikleri, XIX. yüzyılın sonlarına doğru şekillenmeye başladı. Fakat eski bir deyişe göre yarış, ikinci araç üretildiğinde başlamıştır. Bölgesel olanlarından uluslararası etkinliklere kadar dünya çapında birçok motor sporları etkinlikleri Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından düzenlenmektedir. Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) ile birlikte Formula 1 (F1), Dünya Touring Otomobil Şampiyonası (WTCC), Dünya Rallikross Şampiyonası (World RX) ve Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) küresel motor sporları şampiyonaları, her yıl periyodik olarak düzenlenmektedir.

1973 yılında bugünkü halini alan Dünya Ralli Şampiyonası (WRC), az bilinen bir motor sporları organizasyonundan günümüzde küresel bir eğlence sektörüne dönüşmüştür. Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından düzenlenen etkinlik, hayranlarına sadece spor etkinliklerine katılım ya da etkinlik ile ilgili eşyaların sergilendiği alanlar değil aynı zamanda zamanlarını geçirebilecekleri, paralarını harcayabilecekleri ve unutulmayacak bir deneyim sunma arzusunu taşımaktadır. 1973 yılında ilk defa Monte Carlo’da düzenlenen yarıştan günümüze WRC, beş kıtada, 30’dan fazla ülkede ve 500’ün üzerinde yarışla etkinliğini istikrarlı bir biçimde devam ettirmektedir. Kitlelerin daha rahat takip edebilmeleri için genellikle hafta sonlarına doğru yapılan yarışlar salı günü, araçlar üzerinde çalışmaya başlama çarşamba günü, sürücülerin etap notlarını aldıkları recce, perşembe günü, son hazırlıkların ve testlerin yapıldığı shakedown cuma günü, seremonik başlangıcın ardından etapların başlaması ve cumartesi-pazar günleri de etapların koşulmasından oluşan zorlu bir mücadeleye sahne olmaktadır.

Türkiye’deki ilk uluslararası ralli organizasyonu 1972 yılında İstanbul’da gerçekleştirildi. Ancak Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından düzenlenen ilk organizasyon 2003 yılında Junior Dünya Ralli Şampiyonası – JWRC kategorisinde ve 2005 yılında fabrika takımları kategorisi kapsamında Antalya’da gerçekleştirildi. Daha sonra 2006 ve 2008 yıllarında Antalya ve 2018, 2019 yıllarında Muğla’nın Marmaris ilçesinde düzenlendi, Türkiye Rallisi, 2020 yılı takviminde de yerini aldı. Dünya Ralli Şampiyonası (WRC), küresel olarak bir sezonda 500 milyonun üzerinde izleyiciye sahip olan, etkinliğin yapıldığı coğrafyanın tanıtımına yardımcı olan ve kültürlerin dünyaya sunulmasındaki en etkili araçlardan biri olarak görülmektedir. Aynı zamanda etkinliklerin düzenlendiği tarihlerde, bölgedeki olumlu finansal etkiler yanında unutulmaz deneyimler sunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Naess, H. E. (2014). A Sociology of the World Rally Championship. New York: Palgrave MacMillan; Naess, H. E. (2016). Spectator Experience Management at FIA World Rally Championship Events, Sport Managemet International Journal, 12 (2): 49-60; Naess, H. E. ve Tickell, S. (2019). Fan Engagement in Motorsports: A Case Study of the FIA World Rally Championships, The Journal of Media Innovations, 5 (1): 31-44.