Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi

Müze Tarih Müzesi

(Dumlupınar, Kütahya, 1997 - )

Türkiye, sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginliklerle doğal bir müze konumuna sahiptir. Bu nedenle ülkenin pek çok yerinde arkeolojik, tarih ve sanat müzeleri yer almaktadır. Bunun yanı sıra tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyası, iktidar mücadeleleri nedeniyle savaşlara sahne oldu. Bu savaşlar arkasında döneme ait savaş aletleri, savaş teknolojisi ve taktiksel kalıntılar bırakmıştır. Türkiye’de bulunan önemli savaş müzelerinden biri olan Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi, Kütahya ili sınırları içerisinde bulunan Dumlupınar kazasında yer almaktadır. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın geçtiği topraklar üzerinde yer alan ve bu mücadelenin önemli bir aktörü olan Dumlupınar’ın merkezi noktasında yer alan ve iki kattan oluşan bir binada Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın anısına kuruldu.

Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından verilen izin sonucunda 1997 yılında ziyaretçilere hizmet vermeye başladı. Ayrıca Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından da özel müze statüsü özelliğine sahiptir. Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde Kurtuluş Savaşı zamanına ait olan silahlar, kılıçlar vb. savaş aletleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra savaş döneminden izler taşıyan fotoğraflar ve çeşitli eserlerden meydana gelen 139 sergi ürünü yer almaktadır. İki katlı müzede, Kurtuluş Savaşı’na ait eşyalar ile o dönemi yansıtan fotoğraflar ve belgeler mevcuttur. 2013 yılı sonu itibarıyla müzede 387 adet eser bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bulduk, N. (2013). Evrensel Müzenin Önemi ve Değeri Bildirgesi Bağlamında Kültür Varlıklarının İadesinin İrdelenmesi, SAÜ Fen Edebiyat Dergisi, (I); Kültür Portalı, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kutahya/gezilecekyer/dumlupinar-kurtulus-savasi-muzes, (Erişim tarihi: 15.07.2019); Kültür Varlıkları, http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR-44040/kutahya-dumlupinar-kurtulus-savasi-muzesi.html, (Erişim tarihi: 16.07.2019); Zafer Kalkınma Ajansı (2017). Kütahya Geleneksel Sanatlar Tarihi ve Kültür Turizmi. Kütahya: Zafer Kalkınma Ajansı yayını.