Dokuz Eylül Üniversitesi İnanç Turizmi Yüksek Lisans Programı
Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı İnanç Turizmi
(İzmir, 2015 - )
Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nın öncülüğünde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alan İnanç Turizmi Yüksek Lisans Programı, genç olmakla birlikte; hem dünyada hem de Türkiye’de İnanç Turizmi olarak lisansüstü seviyede ilk program olma unvanına da sahiptir.
Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı liderliğinde yürütülmekte olan İnanç Turizmi Yüksek Lisans Programı’nın stratejik ortakları İlahiyat Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi’dir. Öğretim dili Türkçe’dir. İki yarıyılı derslerden oluşan programda bir yıl da tez çalışmaları için ayrılmaktadır ve öğrenciler en az iki yıl süre ile programa kayıtlı olmaktadır.
Programa kabul koşulları arasında; lisans diploması, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak, yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu’nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak yer alır. Her eğitim-öğretim yılı başlangıcında Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen yazılı ve/veya sözlü bilim sınavlarından en az 65 almak gerekmektedir. Programdan başarılı olmak için öğrencilerin, her yarıyılda 30 AKTS, iki yılda toplamda 120 AKTS almaları gerektiği gibi, genel not ortalamaların da 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.
İnanç turizminin dinler ve kültürler arası diyaloğa ve barışa katkıda bulunma potansiyeli barındıran bir araç ve gerekli hassasiyetler dikkate alınarak yönetilmesi gereken bir alan olduğu gerçeğinden yola çıkılarak bu alana ilgi duyan ve kariyerini bu alanda yapmak isteyen lisans mezunlarına yönelik olarak hazırlanan programa başvuran öğrenciler genellikle Turist Rehberliği lisans mezunlarından oluşmaktadır. İnanç turizmi alanında eğitim veren başka benzer programın olmayışı bu alana ilgi duyan kişilerin gerekli altyapıya sahip olmadan alanda hizmet sunmasına ve bunun sonucunda birtakım anlaşmazlıklar, çatışmalar ve sorunların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Programın disiplinler arası yaklaşımı, farklı alanlardan gelen öğrencilere kendi ilgi alanları doğrultusunda gelişme olanağı sunmaktadır. Program, disiplinler arası bir yaklaşıma sahip olması nedeniyle, hem İlahiyat hem de Edebiyat Fakülteleri stratejik ortaklığında Arkeoloji, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları, Temel İslam Bilimleri ile Turizm İşletmeciliği sinerjisini müfredata yansıtmaktadır. İki zorunlu dersin İnanç Turizmi ve Barış ile Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği olduğu programda seçimlik dersler ise; Hac alanları ve Destinasyonların Yönetimi, Ana Konularıyla Tevrat, İncil ve Kuran, Kitab-ı Mukaddes ve Anadolu, Şehir ve Kültür, Kutsal Obje ve Mekan Seçiminde Fiziksel ve Psikolojik Faktörler, Hint Dinleri, Antik dönemde Kutsal Alanlar, Sosyal Psikoloji ve Din gibi derslerdir.