-
2020
Kent nüfusunun hızlı bir şekilde artması, bunun etkisiyle artan işsizliğe çözüm olması ve Antalya’da üretilen ve beyaz altın olarak anılan pamuğun hızlı bir şekilde işlenebilmesi amacıyla dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakanı Adnan Menderes tarafından 1950’li yıllarda temeli atılan Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın, üretim faaliyetleri açısından zarar ettiği gerekçesiyle 13. 01. 2003 yılında durduruldu. Özgün bir hikayeye sahip olan fabrika alanının, kentin sahipleri olan Antalyalıların kullanımına kazandırılması amacıyla Kepez Belediyesi tarafından Ortak Akıl Komisyonu oluşturuldu. Bu komisyon tarafından alınan kararlar gereğince Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın adı Dokumapark olarak değiştirildi. 238 bin metrekarelik alanın ilk etabını oluşturan yeşil alanları, dinlenme ve spor alanları ile 30. 12. 2015 günü halka açıldı. İlk etabın açılışından sonra Dokumapark’a müzeler eklendi. Bu müzeler arasında Anadolu Oyuncak Müzesi, Bir Zamanlar Antalya Müzesi, Nostaljik Araç Müzesi, Açık Hava Müzesi, Anadolu Şehitler Müzesi bulunmaktadır. Bu müzeler dışında Dokumapark’ta Modern Sanatlar Galerisi, Simülasyon Merkezi, Botanik Park, Bilim Merkezi, Tren Kütüphane, Yeşilçam Cafe ve Dokuma Fabrikası Camii de yer almaktadır.
Zamanında Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nda kreş binası olarak hizmet veren yapı, günümüzde bir rekreasyon alanına ve oyuncak dünyasına dönüştürüldü. Yaklaşık 4.000 metrekare alana sahip, 15 salonda, 15 farklı temada ve 13.800 oyuncak sergilenen DokumaPark içindeki Anadolu Oyuncak Müzesi’nin küratörlüğünü Prof. Dr. Nevzat Çevik yaptı. Prof. Dr. Nevzat Çevik, Anadolu Oyuncak Müzesi’ni “Bir yerde çocuk varsa oyun, oyun varsa da oyuncak vardır” sözüyle tasvir etmektedir. Pinokyo-Ahşap, Masalcı Nine, Temel Reis, Garaj, İstasyon, Sınıf, Yapboz (Puzzle), Fatoş ve Peluş Oyuncaklar, Esnaf Sokağı, Anadolu oyuncakları, Kaleiçi Sokağı ve Oyuncak Tarihi salonlarından oluşan Anadolu Oyuncak Müzesi’nde bu salonlar dışında asırlık zeytin ağaçları, özel bitki tasarımları ve çizgi kahramanlarının heykellerinin yer aldığı bahçe de bulunmaktadır. Dünyanın ilk misket duvarının da yer aldığı müzede bir kütüphane ve sanat atölyeleri de ziyaretçilere hizmet vermektedir. Ayrıca, müzede farklı yaş gruplarına etkinlikler (Bez Bebek Atölyesi, Tren Atölye, Saksı Boyama ve Bitki Dikimi vb.) düzenlenmektedir.
Antalya’nın önemli değerleri ve kentin hikâyesinin anlatıldığı, Antalya ve Dokuma Fabrikası’nın hatıralarının yaşatıldığı Bir Zamanlar Antalya Müzesi, eskiden fabrikanın idari binasıydı. Bir zamanlar fabrikanın yemekhanesi olan binası, şehrin kültür ve sanat hayatına yön veren Modern Sanatlar Galerisi’ne dönüştürüldü. Yakın zamana kadar kentin sokaklarında dolaşan ve anılarda izler bırakan araçların sergilendiği Nostaljik Araç Müzesi Türkiye’nin sanayileşme serüvenine de kılavuzluk etmektedir. Müzenin bulunduğu alan eskiden fabrikanın ambarıydı. Türkiye’de bulunan tarihi ve kültürel eserlerin 1/25 oranında küçültülen gerçekçi minyatürleri Dokuma Açık Hava Müzesi’nde sergilenmektedir. Küçültülmüş gerçekçi minyatürler bir zamanlar kentin farklı yerlerinde sergilenmekteyken günümüzde Dokumapark alanı içinde 84 adet eseri içeren 10 bin metrekarelik alanda sergilenmektedir.
Antalya ilinin doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerinin sanal ortamda aktarıldığı Simülasyon Merkezi, 8D sinema salonu olma özelliğiyle beş duyuya hitap etmektedir. Ziyaretçiler, Simülasyon Merkezi’nde 3D stereo gözlüklerle, hareketli koltuklarla, sis, duman ve su damlacıkları eşliğinde; kentin üzerine, binalarının arasına, denizinin altına, tarihi eserler içine film izleyerek yolculuk yapmaktadır. Eskiden fabrikanın işletme binası olarak faaliyet gösteren binası Antalya Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği işbirliğiyle şehitlerin hatıralarını barındıran Anadolu Şehitler Müzesi’ne ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile Bilim Merkezi’ne dönüştürülmüştür. Akdeniz’in ilk ve tek bilim merkezi olma özelliğini taşıyan Bilim Merkezi'nde 12 bin metrekarelik alanda deney salonları, bilimsel atölyeler, sergi alanları, özel tasarım galeriler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapılacağı çok amaçlı salonlar yer almaktadır.
Referanslar
http://kepezdokuma.com/, (Erişim tarihi: 25. 08. 2020); https://www.kepezkultur.com/?place=22/Dokuma-Park, (Erişim tarihi: 25. 08. 2020); http://www.anadoluoyuncakmuzesi.com/, (Erişim tarihi: 25. 08. 2020).