Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(İstanbul, 1997 - )

İstanbul’da kuruldu (1997). Günümüzde 31 programı ile eğitim-öğretim faaliyetlerine Dudullu Yerleşkesi Ümraniye’de devam etmektedir. Meslek Yüksekokulu’nun bünyesinde; Turizm ve Otel İşletmeciliği, Aşçılık ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programları da mevcuttur.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nda üç öğretim görevlisi görev yapmakta olup, 2021 yılı itibariyle programa 100 öğrenci kayıtlıdır. Bu programla sektörün ihtiyaç duyacağı en az bir yabancı dil konuşabilen, turizm sektörüyle ilgili teorik ve pratik bilgiye sahip olan, otelcilik otomasyon programlarına hâkim, mesleki sorumluluğu ve iş ahlakını benimsemiş işgücünün yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Programdan mezun olan öğrenciler; konaklama işletmelerinin çeşitli departmanlarında, yiyecek-içecek işletmelerinin çeşitli departmanlarında, havayolu şirketlerinde, ulaştırma hizmetleri işletmelerinde, seyahat acentalarında, tur operatörlerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, ikram işletmelerinde ve rekreasyon ve animasyon işletmelerinde görev almaktadırlar. Ayrıca lisansa tamamlamak isteyen öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile; Ekonomi ve Finans, İşletme, Turizm işletmeciliği, Yiyecek-İçecek İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Uluslararası İşletme Yönetimi ve Turizm Rehberliği gibi bölümlere geçiş yapabilmektedirler.

Aşçılık programında dört öğretim görevlisi istihdam edilmektedir. 2021 yılı itibariyle programa 140 öğrenci kayıtlıdır. Aşçılık Programında teorik ve pratik derslerin yanında öğrencilerin uygulamaya yönelik tecrübe kazanabilmeleri için 30 gün staj yapmaları gerekmektedir. Aşçılık Programından mezun olan öğrenciler; otel mutfaklarında, zincir restoranların mutfaklarında, ikram işletmelerinde, pastacılık sektöründe, gıda fabrikalarında, kafelerde, okul mutfaklarında ve havayolu şirketlerinin ikram hizmetlerinde görev alabilmektedirler. Ayrıca DGS ile mezun öğrenciler; Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümünde, Beslenme ve Diyetetik Bölümünde, Gastronomi Bölümünde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümünde ve Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümünde eğitimlerini lisans derecesinde tamamlayabilmektedirler.

Son olarak Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programında ise iki öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Bu program ile havacılık sektörünün ihtiyaç duyacağı iyi iletişim becerilerine, mesleki bilgi ve donanıma sahip ve günceli takip eden kabin memurlarının yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca mezun olan öğrenciler DGS ile; Havacılık İşletmeciliği Bölümüne, Ulaştırma ve Lojistik Bölümüne, Lojistik Yönetimi Bölümüne, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümüne ve Turizm ve Otelcilik Bölümüne dikey geçiş yapabilmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, (2021). https://myo.dogus.edu.tr/, (Erişim tarihi: (18.01.2021); Özçelik, A. ile 18. 01. 2021 tarihli görüşme. (Görüşen: M. Öğretmenoğlu); Yükseköğretim Kurulu, https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-univ.php?u=2012, (Erişim tarihi: (18.01.2021).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, https://myo.dogus.edu.tr/, (Erişim tarihi: 18.01.2021).