Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı

Eğitim-Öğretim Doktora Programı Turizm İşletmeciliği

(Gazimağusa, KKTC, 2011 - )

Doğu Akdeniz Üniversitesi (KKTC) Turizm Fakültesi'nin bünyesinde bulunan Turizm İşletmeciliği Doktora Programı’na 2011 yılından itibaren YÖDAK (Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu) ve YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ne uygun olarak turizm alanlarından mezun olan öğrenciler dışında farklı bilimlerin çeşitli alanlarında yüksek lisans mezunu olan pek çok öğrenci de kabul edilmektedir. Turizm alan dışı yüksek lisans mezunu olanların bilimsel hazırlık derslerini almaları gerekmektedir. Programa ALES eşit ağırlık (EA) puan türünden minimum 55 puanla öğrenci kabul edilmektedir. Eğitim dili İngilizce olduğu için İngilizce yeterlilik belgesi istenmektedir. Belgeleri olmayanlar için yapılan İngilizce seviye belirleme sınavı sonucuna göre derslere ek olarak öğrencilere yoğunlaştırılmış İngilizce dersleri verilmektedir. Programdan bugüne kadar 33 kişi mezun olmuştur. Programın amacı; turizm alanında bilimsel çalışmalar yapmak ve turizmin disiplin olarak ilerlemesine katkı sağlamak, ayrıca alanda ihtiyaç duyulan öğretim elemanlarını yetiştirmektir.

Programın hedefi; turizm sektörünün tüm alanları gözetilerek bilimsel çözüm üretebilmek, akademik literatürün yanı sıra, sektörün faydalanabileceği bilgiyi üreten ve edinilen bilgiyi paylaşabilen insan kaynağını yetiştirmektir. Bu bağlamda programda Hizmet işletmelerinde Rekabet Stratejileri, Nicel ve Nitel Araştırma Yöntemleri, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik, Hizmet İşletmeciliği, Turizm ve Ağırlama İşletmelerinde Güncel Konular olmak üzere çeşitli dersler verilmektedir. Doktora adayları, yedi ders ve bir seminer olmak üzere ders dönemlerini başarıyla tamamladıktan sonra yeterlik sınavına girebilmektedir. Yeterlik sınavını başarıyla tamamladıktan sonra danışmanlarının yol göstericiliğinde tez çalışmalarını devam ederken yapmış oldukları tez çalışmasından üretilmek kaydıyla, minimum bir adet Social Sciences Cititions Index (SSCI) yayın yaparak eğitimlerini tamamlamaktadırlar.

Programa devam eden doktor adayları; Pazarlama Yönetimi (Tüketici Davranışı, Kültür, Hizmet Kalitesi, Müşteri Memnuniyeti, Çatışma, Marka, Destinayon Pazarlaması, Destinasyon Yönetimi), Turizm Planlaması ve Çevre (Turizm Politikası ve Planlaması, Çevre, Yerel yönetimler ve Turizm, çevresel etki analizi, Şehirleşme), İnsan Kaynakları Yönetimi (Liderlik, Kalite Yönetimi Örgütsel Davranış), Muhasebe ve Finans (Performans Yönetimi, Otellerde Gelir Yönetimi, Raporlama ve Bütçeleme), Sosyoloji (Turizm Sosyolojisi) ve Stratejik Yönetim ve Gelişim (SWOT Analizi, Rekabet, Taşıma kapasitesi, Strateji Geliştirme ve Uygulama, Otel Yönetimi) gibi çok çeşitli konularda araştırma fırsatı bulmaktadırlar.

Yararlanılan Kaynaklar

https://tourism.emu.edu.tr/tr/hakkimizda/fakulte-hakkinda, (Erişim tarihi: 06.12.2019); Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı (2019). https://www.emu.edu.tr/tr/programlar/turizm-isletmeciligi-yuksek-lisans-programi tezli/1073, (Erişim tarihi: 06.12.2019).