Doğa Turizm Master Planı
Plan ve Proje Plan
(2013 - 2023)
-
2019
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlatılan bu plan ile Türkiye’deki her ilin coğrafi, fiziki, iklimsel vb. özellikleri göz önüne alınarak doğa turizmine potansiyel sağlayacak kaynakları, taşıma kapasiteleri ve uygulanabilecek turizm faaliyetleri ortaya koyulmuştur. Bu faaliyetlerin planlanmasından olumlu veya olumsuz olarak etkilenen kişiler ilgi grupları adı altında ele alınarak yöre halkına, yöneticilere, yetkililere maksimum olumlu etki oluşturulması amaçlanmaktadır.
Ürün oluşturma ve çeşitlendirmenin önemli olduğu Doğa Turizm Master Planı’nda, il kapsamında yer alan her korunan alanın SWOT analizi yapılarak illerin güçlü ve zayıf yönlerine ek olarak fırsatlar ve tehdit eden unsurlarına yer verildi. Bu doğrultuda doğa turizminde mevcut durumdan yola çıkarak birtakım öneriler getiren bu plan, 2013-2023 yıllarını kapsamaktadır. Söz konusu sürede amaçlar doğrultusunda belediyeler, muhtarlıklar, özel girişimler, üniversite, yerel halk gibi birçok paydaşa yer verilmiştir. Doğa turizminde gelişmeyi sağlayacak stratejiler, pazarlama stratejileri, ziyaretçi stratejileri ve izleme ve değerlendirme stratejileri gibi birtakım alt basamakları bulunan planlamada illerin turizm potansiyelini ortaya koymak için mevcut turizm türleri, turist sayısı, turistik harcama miktarı, turistlerin konaklama süresi ve turistlerin ele alınan ili tercih etme sebepleri gibi faktörler incelenmektedir.
İçerik olarak oldukça çeşitli başlığa sahip olan plan kapsamında destinasyonlar hakkında genel bilgilere ulaşmak mümkündür. Örnek olarak, Rize ili Doğa Turizmi Master Planı çerçevesinde kişilerin Kaçkar Dağı Milli Parkı’na öncelikli olarak günübirlik gezi, doğa yürüyüşleri ve yaylalarda konaklama amaçlı olarak geldiği görülmektedir. Ziyaretçilerin konaklama, yeme içme ve yöresel ürün satın alma açısından günlük ortalama 50 TL harcadığı, yüzde 40 oranında aile ile ziyaret ettiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bu kişilerin ilgili alandaki yeme içme işletmeleri, otopark hizmetleri, ulaştırma işletmeleri, konaklama işletmeleri, bilgilendirme panoları gibi birçok unsuru değerlendirmeleri de planlama kapsamında yer almaktadır. Buna ek olarak her ilin kendi doğa turizmi potansiyeline göre farklı yönde planlamalar yaptığı da görülmektedir. Örneğin Eskişehir’de doğa yürüyüş rotaları, kaya tırmanış alanları, kamp alanları ele alınırken Kırklareli’de flora ve fauna zenginliği, Rize’de yayla turizmine yönelik planlamalar yer almaktadır.
Geliştirme stratejileri aşamasında özel ve kamu kuruluşları tarafından bütçe temini, flora ve fauna zenginliklerinin listelenmesi, altyapı gelişimi, eğitimler verilmesi, tematik parklar yapılması, avlakların geliştirilmesi gibi unsurlar yer almaktadır. Pazarlama stratejilerinde kalite yönetimi, sertifikalaştırma, tanıtım yolları, fiyatlandırma ve markalaşma ele alınırken; ziyaretçi stratejilerinde, koruyarak kullanma, sürdürülebilirlik ve müşteri beklentilerinin analizi gibi unsurlar bulunmaktadır. İzleme ve değerlendirme stratejileri ise turizm planlamaları neticesinde oluşan etkilerin izleme birimi tarafından ölçülmesi ve ölçülen değerin incelenmesini içermektedir.
Referanslar
Kayseri Doğa Turizm Master Planı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. http://bolge7.ormansu.gov.tr/7bolge/Files/duyurular/Do%C4%9Fa%20Turizmi%20Master%20Planlar%C4%B1%20Pdf%202013/KAYSER%C4%B0%20DO%C4%9EA%20TUR%C4%B0ZM%C4%B0%20MASTER%20PLANI.pdf, (Erişim tarihi: 12.05.2019); Kırklareli Doğa Turizm Master Planı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, http://bolge1.ormansu.gov.tr/1bolge/Files/Kirklareli.pdf, (Erişim tarihi: 05.05.2019); Rize Doğa Turizm Master Planı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, http://www.cayelitso.org.tr/belgeler/rizedogaturizm.pdf, Erişim tarihi: 12.05.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, http://www.ormansu.gov.tr/, (Erişim tarihi: 02.04.2019).