Doğa Araştırmaları Derneği
Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK
(Ankara, 1998 - )
-
2020
Türkiye’nin kuş varlığının araştırılması, izlenmesi ve korunması amacıyla bir grup kuş gözlemcisi ve araştırmacı tarafından Kuş Araştırmaları Derneği ismiyle kuruldu ve 2011 yılı Ağustos ayına kadar bu isimle faaliyet gösterdi. 23 Nisan 2011 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulda, kuruluşundan itibaren Türkiye’nin kuş varlığının saptanması ve korunmasına yönelik yürütülen başarılı çalışmaların doğa korumanın tüm alanlarına yaygınlaştırılarak sürdürülmesine karar verildi. Dernek tüzüğü yeniden düzenlenerek derneğin ismi Doğa Araştırmaları Derneği olarak değiştirildi.
Doğa Araştırmaları Derneği, Türkiye’nin yaban hayatı ve yaşam ortamlarının korunması, iyileştirilmesi ve devamlılığının sağlanmasını görev edinmiştir. Dernek bunun için; yaban hayatının ve yaşam ortamlarının araştırılması ve izlenmesi konularında çalışmalar yapmak ve sonuçlarını yaymak, kamuoyu oluşturma, eğitim ve kapasite geliştirme çalışmaları yürüterek toplumda doğa koruma bilincinin gelişmesine katkı sağlar, korumada öncelikli hayvan türleri için eylem planları yapmak, yapılmasına katkı ve destek vermek, yaban hayatı için önemli yaşam alanları için yönetim planları yapmak, yapılmasına katkı ve destek vermek, ulusal doğa koruma politikalarının oluşturulmasına destek verir, yasal altyapının güçlendirilmesi için çalışmak ve ulusal düzeyde uygulamaları takip etmek gibi görevleri yerine getirmektedir.
Doğa Araştırmaları Derneği bu görevlerini konularında uzman çalışanları, bilim insanları ile gönüllülerinin destek ve katkılarıyla yürütmektedir. Dernek, 2006 yılında Sulak Alan Yönetim Planlaması Rehberi’ni, 2014 yılında ise Tür Eylem Planı Hazırlama Rehberi’ni hazırladı. Her iki rehber alanlarında tek olup, halen kullanılmaktadır. Doğa Araştırmaları Derneği, 22 yılda doğa koruma alanında Türkiye’nin başka alanlarına da örnek ve model olabilecek 50’nin üzerinde proje yürüttü.
Doğa Araştırmaları Derneği ulusal düzeyde faaliyet göstermektedir. Ancak, sorunlara yapıcı ve yerinde çözümler getirmeyi kendisine ilke edinmiştir. Bunun için çalışma yürüttüğü alanlarda yerel sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, akademik çevreler ve alan kullanıcıları ile güçlü ilişkiler kurarak yerel düzeyde kalıcı çözümler üretecek araçlar geliştirmeye ve kapasite oluşturmaya önem vermektedir.
Doğa Araştırmaları Derneği, Ulusal Kuş Halkalama Programı’nın kurucusudur. 2002 -2011 yılları arasında programın koordinatörlüğünü yürütmüştür. Dernek, Çevre ve Tabiat Varlıkları Kurulu ve Ulusal Sulak Alan Komisyonu üyesidir.