Devre Tatil
Kavram
-
2020
Sanayileşmenin artmasıyla birlikte gelişen yoğun çalışma koşulları, insanların tatil yapma ve doğayla iç içe zaman geçirme isteklerini arttırmakta ve tatile çıkmak, lüksten öte bir gereksinim haline gelmektedir. Bu doğrultuda pek çok ülkede yazlık ev, dubleks villa gibi konutların alım ve satım faaliyetleri artmaktadır. Daha ucuz bir alternatif yöntem olan devre tatil sistemi ise bireylere farklı tesislerde tatil yapabilme imkânı sunması nedeniyle giderek artan bir talep eğrisi göstermektedir. Otellerde veya değişik tesislerde tatil yapmaktan daha pahalı; yazlık konut almaya göre ise daha uygun olan bu sistemde, hem maddi yönden imkânı kısıtlı olan ailelere tatil yapma olanağı sunulmakta hem de var olan konutlardan yılın her döneminde faydalanılması sağlanmaktadır.
Dere tatil sistemi dünyada ilk olarak 1967 yılında Fransa’nın Dévoluy bölgesindeki kayak tatil merkezi olan Superdévoluy’da uygulandı. Bölgedeki otel sahipleri bu sistemi “Artık oda kiralamanıza gerek yok, çünkü otel satın almak daha ucuz” sloganı ile pazarladı. 1970’li yıllarda ise yaz mevsiminin uzun sürdüğü ABD’nin Florida eyaletinde ortaya çıkan bu sistem, daha sonra İngiltere, İtalya ve İskandinav Yarımadası’nda yaygınlaştı. 1980’li yılların başında girişimcilerin giderek zenginleşmesiyle özellikle ABD’de devre tatil sistemi zirveye ulaştı. Hyatt, Hilton, Ramada, Marriott gibi uluslararası markalar da bu sektöre girdi ve gerek rekabetin artması gerek firmaların birleşmesi sonucu hem endüstri olarak gelişti hem de pazar payında artış sağlandı.
1990’lı yıllarda ise, sektöre yeni markalar katıldı ve 1999 yılında bu endüstriyi geliştirmek, devre tatil tüketici ve üyelerinin haklarını korumak amacıyla GATE olarak kısaltılan Global Devre Mülk ve Devre Tatil Birliği (Global Alliance for Timeshane Excellance) kuruldu. Devre tatil sistemi sonucunda marka bağlılığı yaratılmakta ve işletmede iş hacmi oluşturulmaktadır. Bu sistemde tatil yapanlar konaklama bedelini önceden ödediği için, tatil esnasında eğlence ve yeme-içme faaliyetlerine daha fazla maddi kaynak ayırabilmekte ve işletmede kârlılık oranı artmaktadır. Günümüzde Türkiye’deki devre tatil sistemi ile ilgili olarak tatilci ve tesis sayısına dair istatistiksel verilere rastlanamamaktadır. Ancak Balıkesir ve Ankara’da bu sistemin uygulandığı tesislerin bulunduğu bilinmektedir.
Referanslar
Artuğer, S. (2006). Turistik Bir Ürün Olarak Devre Mülk ve Devre Tatil Sistemlerinin Turizm Endüstrisi Açısından Değerlendirilmesi (Bodrum Yöresinde Bir Uygulama) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bolu: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Önder, H., Özçelik Ö. ve Odabaşı, Y. (2010). Termal Turizm Bölgelerinde İkincil Konutların Turizme Kazandırılması: Kütahya–Yoncalı Termal Turizm Bölgesi Örneği, Ticaret ve Turizm Eğitimi Fakültesi Dergisi, 2; Resort Condominiums International. (2003). Resort Timesharing Worldwide. U.S.A.: RCI. https://www.rci.com/CDA/HTML/PDF_Conversion_Files/Worldwide_Timeshare_Summary_Mar_31_03.pdf, (Erişim tarihi: 02. 12. 2020); Türk Dil Kurumu (https://sozluk.gov.tr/), (Erişim tarihi: 02. 12. 2020).