Destination Marketing Association International (DMAI) / Uluslararası Destinasyonlar Birliği

Sivil Toplum Kuruluşu Yurtdışı Kurum-Kuruluş Yatırımcı/İşletmeci STK

(Washington, DC, ABD, 1920 - )

Uluslararası Destinasyonlar Birliği’nin ismi geçmişte birçok kez değişiklik göstermiştir. İlk olarak, Kongre Sekreterleri Birliği’nin (Association of Convention Secretaries-ACS) ismi 1920 yılında International Association of Convention Bureaus (IACB) yani Uluslararası Kongre Büroları Birliği olarak değiştirilmiştir. 1974 yılında ise ziyaretçilere odaklanan örgütleri de içermek için IACB’ye “V” harfi eklenmiştir. Dolayısıyla, IACVB yani Uluslararası Kongre ve Ziyaretçi Büroları Birliği ismini almıştır. Daha sonra ise IACVB 2005 yılında Uluslararası Destinasyon Pazarlama Birliği (Destination Marketing Association International-DMAI) olarak ismi değiştirilmiştir. Son olarak 2017 yılının temmuz ayında ise şuanki adını yani Uluslararası Destinasyonlar (Destinations International-DI) ismini almıştır.

Uluslararası Destinasyonlar Birliği, kongre turizmi açısından önemli bir birliktir. Bu birliğin merkezi A.B.D.’nin Washington eyaletinde bulunmaktadır. Ulusal kongre bürolarının tamamına yakını bu birliğin üyesidir. Dolayısıyla bu birlik içerisinde; uluslararası kongre ve ziyaretçi büroları, bölgesel turizm kurulları, ulusal turizm kurulları, kamuya ait turizm ofisleri ve il turizm ofisleri dahil olmak üzere en büyük ülkeden en küçük kasabaya kadar her büyüklükteki resmi destinasyon örgütleri yer almaktadır. Birliğin temel amacı; destinasyon pazarlama ve yönetim profesyonellerine hizmet etmektir. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 600 destinasyondan 6.000’den fazla üye ve ortağı ile birlikte en büyük destinasyon organizasyonları birliği olan DMAI, güçlü bir ileri görüşlülüğü, işbirlikçi bir ortaklığı, fikir alışverişinde bulunmayı, yenilikçi olmayı insanları birleştirmeyi ve turizmi en yüksek potansiyeline ulaştırmayı hedeflemektedir. Bunlara paralel olarak bu birliğin vizyonu, üyelerinin dünya çapında başarılı destinasyonlar arasında olması; misyonu ise, üyelerinin rakip destinasyonlardan üstün olabilmeleri için onları güçlendirmektir. Bununla birlikte bu birlik, üyelerinin ekonomik kalkınması, yeni istihdam sahalarının yaratılması, toplumun sürdürülebilirliği ve yaşam kalitesini artırmak için üyelerini bilgilendirmekte, ilham vermekte ve eğitmektedir. Bu çerçevede mesleki gelişim komitesi, sektörün ihtiyacı olan mesleki gelişim programını oluşturmakta, sunmakta ve iletmektedir. Komite aynı zamanda üyelerinin zirve ve toplantıları için bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte, satış ve pazarlama birimi ise birlik üyelerini ilgili turizm alanında ve toplantı konusunda dağıtım kanalı olarak en iyi şekilde konumlandırabilecek stratejileri, en iyi uygulamaları ve kaynakları gözden geçirmekte, değerlendirmekte ve geliştirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aksu, A., Yılmaz, G. ve Gümüş, F. (2013). Örneklerle Kongre ve Fuar Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Aymankuy, Y. (2013). Kongre Turizmi ve Fuar Organizasyonları (Gözden Geçirilmiş üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; https://destinationsinternational.org/, (Erişim tarihi: 25.01.2020); https://skalusa.org/destinations-international/, (Erişim tarihi: 23.01.2020); Peeper, W. C. ve Ford, R. C. (2007). The Past As Prologue: Predicting The Future of The Convention and Visitor Bureau Industry on The Basis of Its History, Tourism Management, 28: 1104-1114.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://destinationsinternational.org/, (Erişim tarihi: 23.01.2020).