-
2020
Madencilik ve turizm alanında girişimleri bulunan Dedeman Holding’in kurucusudur. Babası Rıfat Şükrü Bey’in vefatı sonrasında öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı ve babasından kalan ticarethanede iş hayatına başladı. 1927 yılında, askerlik görevini tamamlamak için Kahramanmaraş’a gitmesiyle ilk ticari girişimini noktaladı. Askerlik görevinin sona ermesiyle birlikte, Kayseri Adliyesi’nde Zabıt Katibi olarak görev aldı. 1931 yılında katiplik görevinden ayrılarak kariyerine başladığı ilk nokta olan ticarete yeniden atıldı. 1934 yılında Ankara’ya giderek gıda alım satımı ve inşaat taahhüt işleriyle ilgilenen Mehmet Kemal Dedeman, ilerleyen yıllarda İstanbul Yeşilköy, Ankara Etimesgut ve Kütahya Askeri Havaalanları ile Kayseri Tayyare Fabrikası gibi inşaatlarda müteahhitlik yaptı. Ticaret, katiplik ve müteahhitlik gibi deneyimlerden sonra, 1947 yılında holdingin temelini oluşturan madencilik alanındaki çalışmalarına başladı. 1951 yılında, New York’a yaptığı bir iş seyahati sırasında yaşadığı deneyimler turizm alanındaki girişimlerine ilham kaynağı oldu. Kaldığı Waldorf Astoria Oteli, Mehmet Kemal Dedeman’ın dönemin Türk otelciliği ile karşılaştırma yapmasını sağladı. Bu karşılaştırma sonucunda, Türkiye’ye döndükten sonra konuyla ilgili araştırmalar yaptı ve böylece turizm sektörü için çalışmalarına başlamış oldu. Dedeman Ankara’nın bulunduğu araziyi satın alarak turizm sektörüne ilk somut adımını attı. Mehmet Kemal Dedeman, 1966 yılında Dedeman Ankara Oteli’nin açılışı ile başladığı turizm yatırımlarına, Dedeman İstanbul, Antalya, Kapadokya, Palandöken, Rize, Park Antalya otelleri ile devam etti. Türkiye’de ilk uluslararası otel zincirini kurarak bir ilke imza atan Dedeman, Türk turizminin önemli değerleri arasında yer aldı.
Türkiye’nin hem yeraltı hem de yerüstü zenginliklerini ortaya çıkarmak amacıyla kurucusu olduğu Dedeman Holding’in turizm ve madencilik alanında çalışmasına odaklandı. Yıllar önce, içindeki ülke sevgisi ve inancıyla yola çıkan Mehmet Kemal Dedeman, gerçekleştirdiği yatırımların yanı sıra eğitim ve sağlık alanlarında yaptığı bağışlarla ülkesine hizmet vermeye devam etti. Mehmet Kemal Dedeman, 1997 yılında Türkiye’ye yaptığı hizmetlerden dolayı iş insanlarına verilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık görüldü. 12. 02. 1998 tarihinde, 95 yaşında vefat ettiği sırada Dedeman Topluluğu Onursal Başkanı olarak görev yapmaktaydı.
Referanslar
Dedeman Maden. https://www.dedemanmaden.com/EN/116-Corporate/2430-Our-Founder/, (Erişim tarihi: 10.09.2020); Umut Vakfı, http://www.umut.org.tr/mehmet-kemal-dedeman/, (Erişim tarihi: 10.09.2020).