Couchsurfing

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

2004 yılından beri düşük maliyetli seyahat ve konaklama olanağı arayışında olan gezginler için kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlayan Couchsurfing, Ağustos 2011 itibariyle Better World Through Travel adlı şirket tarafından satın alınarak hayatına kar amacı güden bir platform olarak devam etmektedir. Bu platform, işbirlikçi tüketim tarzını pekiştirmiş olmasına rağmen, güvenlik ve ırkçılık gibi bazı sorunlarla zaman zaman gündeme gelmektedir.

Öyküsü Casey Fenton adlı bir yazılım programcısının bir son dakika İzlanda bileti bulması ve oradaki üniversite öğrencilerinin e-posta adreslerini bularak tavsiye almak amacıyla onlarla iletişim kurmasıyla başladı (1999). Elliden fazla yardım ve konaklama teklifi içeren yanıt alan Fenton, beş yıl sonra arkadaşları Dan Hoffer, Sebastien Le Tuan ve Leonardo Bassani de Silveira ile birlikte Couchsurfing platformunu kurdu. Kullanıcılar, bu platform üzerinden hesap oluşturarak karşılıksız olarak kalacak yer sunabilirler; aynı şekilde, seyahat edenler bu platforma üye olarak dünyanın hemen hemen her yerinde karşılıksız olarak kalacak yer bulabilirler. Bu gönüllü değiş-tokuş felsefesi sayesinde ev sahipleri ve turistler; sosyalleşme, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil öğrenme, yerel halkla kaynaşma ve düşük maliyetle seyahat etme gibi birçok avantaj sağlayabilmektedir.

Couchsurfing ve buna benzer platformların paylaşım ekonomisi veya ortaklaşa ekonomi kapsamında ele alındığı görülmektedir. Özellikle 2008 yılında meydana gelen küresel krizin bir sonucu olarak, birçok alanda olduğu gibi, turizm ve seyahatte de tasarruflu tüketim anlayışı yaygınlaştı. Buna ek olarak, internet ve mobil uygulamaların kullanımındaki hızlı artış ile beraber Couchsurfing gibi paylaşım ekonomisi platformları önem ve ün kazandı. 2004 yılında başlayan öyküde, son dönemde bir duraklamanın yaşandığı gözlenmektedir. Web sayfasında kullanıcıların (ev sahipleri ve misafirler) güvenliğini sağlamak için bir politika ve birçok tavsiye ve bilgi sunulmaktadır. Kullanıcıların taciz, hırsızlık gibi bazı kötü deneyimlerini paylaşmasıyla ve bu durumun çeşitli sosyal medya ve haber platformlarında gündeme gelmesiyle beraber, güvenliği de tartışılır durumdadır. Duraklamadaki başka bir neden ise, Airbnb ve HomeAway gibi alternatif konaklama platformlarının ün kazanması olarak değerlendirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Alrawadieh, Z. ve Demirdelen, D. (2019). Turizm ve Ağırlama Endüstrisinde Paylaşım Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Decrop, A., Del Chiappa, G., Mallargé, J. ve Zidda, P. (2018). Couchsurfing Has Made Me a Better Person and the World a Better Place: The Transformative Power of Collaborative Tourism Experiences, Journal of Travel & Tourism Marketing, 35 (1): 57-72; Molz, J. G. (2013). Social Networking Technologies and the Moral Economy of Alternative Tourism: The Case of Couchsurfing.org, Annals of Tourism Research, 43: 210-230; Yannopoulou, N., Moufahim, M. ve Bian, X. (2013). User-Generated Brands and Social Media: Couchsurfing and AirBnb, Contemporary Management Research, 9 (1): 85-90.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

O’Regan, M. ve Choe, J. (2019). Managing a Non-Profit Hospitality Platform Conversion: The Case of Couchsurfing.com, Tourism Management Perspectives, 30, 138-146.