Çocuk Dostu Otel
Kavram Konaklama Tesisi Otel
-
2020
Günümüzde çocuklu aileler için çocuklarının tatmini kendi tatminlerinden önce gelmektedir. Aileler, tatil planı yaparken öncelikle çocukları ile huzurlu bir tatil geçirip geçirmeyeceklerini düşünmekte, tatil ve konaklama tercihlerini de bu kritere göre yapmaktadırlar. Bu süreçte, konaklayacakları otel ile alakalı olarak otelin konumu, fiziki yapısı, konuklarına sunduğu konaklama ve yeme-içme hizmeti ile eğlence olanakları gibi birçok konuda beklenti içerisine girmektedirler. Bu beklentiler doğrultusunda, çocukları ile çıkacakları tatilde öncelikle rahat bir konaklama yapmak istemekte, tatil boyunca çocuk bakımı sorumluluğunu azaltarak kendilerinin ve çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanması hususunda herhangi bir sorunla karşılaşmak istemeyecekleri otelleri tercih etmektedirler. Böylece, ailelerin tatil tercihlerinde çocuk dostu kriterlerinin oluştuğu, otellerin de günümüz aile anlayışına uygun olarak çocuk dostu bir yaklaşımla hizmet vermeye başladıkları görülmektedir. Dolayısıyla, çocuklu ailelerin benimsedikleri çocuk dostu kriterler, otelcilik sektöründe “çocuk dostu otel” konseptiyle karşılık bulmaktadır.
Günümüzde çocuk dostu otel konseptiyle hizmet veren otel sayısı gittikçe arttı, aile dostu otel, aile oteli ve bebek dostu otel gibi kavramlar da çocuk dostu otel konseptini ifade etmek üzere kullanılmaya başlandı. Sektördeki pek çok otel de sunduğu konaklama hizmetini bu konsept çerçevesinde çeşitlendirdi. Buna bağlı olarak, çocuk dostu otel kavramına ilişkin tanımlama çalışmaları kısıtlı da olsa turizm alan yazınına yansımaya başladı. Bir tanımda çocuk dostu otel, “İçinde çocuk oyun alanı, mini club, çocuk aquaparkı, bakıcı hizmeti, eğitimli gözetmen vb. unsurları barındıran ailelerin çocuklarıyla birlikte tatil yapabilmesi için her türlü önlemi aldı, ortamı ve desteği hazırlamış otel” olarak tanımlandı. Bir diğerinde ise genel olarak, çocuk pazarına hitap etmek amacıyla aile yoğunluğu olacak şekilde tasarladı, her yaş grubu çocuk için farklı oyun alanları, çocuk yüzme havuzları, su parkları, kaydıraklar, çocuk kulübü, çocuklara özel menüler ile bebek ve çocuk bakım olanaklarının bulunduğu otel işletmeleri şeklinde ifade edildi. Buna göre, çocuk dostu otelin, yetişkinlere sunulan olanakların yanında, çocuklara da çeşitli imkanlar sunan otelleri nitelediği anlaşılmaktadır.
Bir otelin, çocuk dostu otel olarak nitelendirilebilmesi için öncelikle hijyen, yatak yüksekliği, otel mimarisi, çocuk havuzu ve cankurtaran gibi olanakları çocuklu ailelerin kullanımına uygun şekilde sunması gerekmektedir. Bundan başka otelde, ebeveyn odasından bir kapıyla çocuk odasına geçiş imkanı sağlayan aile odaları bulunmalı, odalarda çocuk yatağı ve çocuklara uygun dolaplar olmalı, çocuk aquaparkları ve su kaydırakları, lunaparklar, bebek bakıcılığı hizmeti ve her yaş grubuna ayrı ayrı hizmet veren çocuk kulüpleri olmalı, çocuklar için özel animasyon gösterileri yapılmalı, uyuma odaları bulunmalı, otel restoranlarında çocuklar için alternatifli menüler sunulmalı ve gün içerisinde çocuklara özel ikramlar yapılmalıdır. Diğer yandan, otelde güvenliğe önem verilmeli, merdivenlerde korkuluk bulunmalı, çocuklar için güvenli oyun ve gezi alanları düzenlenmeli, hem çocukların hem de anne ve babalarının otelde gün boyunca eğlenip keyifli vakit geçirebilecekleri aktiviteler organize edilmeli, 24 saat açık mutfak ve yıkama üniteleri de bulunmalıdır. Ayrıca çocuk bakıcılığı ve animasyon hizmetlerinin ücretsiz olması, çocuk oyun alanlarının görme ve duyma mesafesinde olması, top oynama alanlarının bulunması, belirli yaş üzerindeki çocuklar için bireysel zaman geçirebilecekleri oyun ve spor salonlarının yer alması, pedagoglar tarafından desteklenen, zararlı maddelerden yapılmayan, hijyenik ve bilinçli bir şekilde hazırlanmış olan oyuncakların bulunması da bu kriterlere dahildir. Bu kriterlerin yanı sıra otel bahçesinin çocukların zevkine göre şekillendirilmesi, gölgelikli oturma alanlarının ve güneş şemsiyelerinin bulunması, minik figürlü heykellerin yer alması, otel bahçesinin zehirli ot ve bitkilerden arındırılmış olması, otel içerisinde çocukların boyuna uygun çocuk kayıt alanlarının olması, bebekli aileler için alt değiştirme ünitelerinin yer alması, çocuk taşıma araçlarının kiralanabilmesi, balkon kapılarının içeriden kilitlenebiliyor olması, lavaboların önünde çocukların rahat kullanabileceği taburelerin bulunması ve asansör düğmelerinin çocukların ulaşabileceği boyda olması da bir oteli çocuk dostu otel yapan kriterler arasında yer almaktadır.
Verilen bilgilerden, çocuk dostu otelin yetişkinlere sunduğu tatil imkanlarından başka çocuklar için de çeşitli olanaklar sunan ve “çocuğu” esas unsur olarak kabul ederek hizmetlerini şekillendiren otel işletmesi olduğu anlaşılmaktadır. Çocuk dostu otel konseptiyle hizmet sunan bu tür otellerin sayısının her geçen gün arttığı, alan yazında da çocuk dostu otel kavramıyla ilgili tanımlama çalışmalarının yapıldığı ve çocuk dostu otel kriterlerinin geliştirildiği görülmektedir. Bu kavramla alakalı olarak sektördeki ve turizm alan yanındaki bu gelişmelere rağmen, bu kavrama ilişkin herhangi bir yasal düzenlemenin yapılmamış olması dikkat çekicidir. Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te çocuk dostu otel kavramına ilişkin herhangi bir maddeye yer verilmemiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da bu otellerle alakalı henüz bir kriter listesi geliştirilmemiş veya yasal bir düzenlemeye gidilmedi. Bu yüzden bu kavram, sektörde yer alan seyahat acentaları, tur operatörleri, konaklama işletmeleri ve turistler tarafından farklı şekillerde algılanabilmektedir. Buna bağlı olarak, oteller birbirinden farklı uygulamalara gidebilmekte, bu da çocuk dostu otel konusunda ayrışmalara yol açabilmektedir. Bu ayrışmaların ve algı karışıklıklarının ortadan kaldırılması ve bu kavramın otelcilik sektöründe standart bir boyut kazanabilmesi için bu kavramla ilgili yapılan çalışmaların yasal bir boyuta taşınması ve sektörde yer alan her kesim tarafından kabul görecek şekilde bir standarda bağlanması gerekmektedir.
Referanslar
Çakmak Sel, B. ve Mazman İtik, Ü. (2020). Bir Konaklama İşletmesinin “Çocuk Dostu Otel” Olarak Düzenlenmesinde Maliyet Analizi: Sivas İlinde Bir Otel Uygulaması, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4 (3): 1986-2002; Emir, O. ve Pekyaman, A. (2010). Çocuklu Ailelerin Otel İşletmesi Seçiminde Etkili Olan Faktörler: Afyonkarahisar’da Bir Uygulama, Yönetim ve Ekonomi, 17 (2): 159-181; Güven, Ö.Z., Beydilli, E.T., Ceylan, U. ve Bütün, S. (2017, 1-3 Kasım). Çocuk Dostu Otel Kavramı Üzerine Bir Araştırma. 3. Turizm Şurası, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayını; Tuna, M., Özyurt, B. ve Kurt, A. (2019). Çocuk Dostu Oteller: Kavramsal Bir İnceleme, Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 3 (Haziran): 1-14; Yılmaz, A. (2007). Aile Turizmine Yönelik Hizmet Veren Otel İşletmelerinde Hizmet Kalitesi: Antalya bölgesinde Türk ve Alman Turistlere Yönelik Bir Araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Tuna, M., Özyurt, B. ve Kurt, A. (2019). Çocuk Dostu Oteller: Kavramsal Bir İnceleme, Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, 3 (Haziran): 1-14.