Cihan Palas
Konaklama Tesisi Otel
(Ankara, 1940 - )
-
2019
XIX. yüzyıl sonu ve XX. yüzyılın başında Ankara’da açılan otellerden biridir. Cihan Palas; Ankara’ya gelen ve giden yolcuların sayısında meydana gelen artış ile birlikte şehirde ortaya çıkan konaklama ihtiyacını karşılamak üzere 1940 yılında Ulus’ta Maarif Vekilliği binasının arka yüzündeki cadde üzerinde, Yüksek Mimar Semih Sami Akkaynak tarafından tasarlandı ve girişimci Mehmet Raşit Çavuşoğlu tarafından açıldı. Ankara’da bulunan birkaç otel dışındaki tüm oteller, o dönemlerde yer alan hanlardan ve apartmanlardan bozularak yapıldı. Bu nedenle Cihan Palas, Ankara’nın bir mimar tarafından tasarlanan ilk oteli olma özelliğini taşımaktadır. Otelin yapısına bakıldığında; yatak katlarında bir koridor etrafına sağlı sollu odaların dizilmesiyle oluşmuş dikdörtgen plan geometrisinde, bir bodrum ve beş kattan oluştuğu görülmekteydi. Bu dönemde yapılan diğer otellerin de aynı mimariye sahip oldukları bilinmektedir. Otelin bodrum katında; depolar, mutfak ve servis kısımları bulunmaktaydı. Zemin katında geniş bir lokantası ve gazino salonu yer almaktaydı. Otelde biri lokanta tarafından, diğeri de gazino tarafından olmak üzere iki giriş bulunmaktaydı. Otelin pencere oranlarına bakıldığında; simetrik ve anıtsal yapı ile birlikte dönemin yabancı kaynaklı millilik anlayışından etkilendiği anlaşılmaktadır. Pencere üzerlerinde yer alan kirişlerde ve cephede milli mimariyi vurgulayan Ankara taşı kullanıldı. Otelin cadde tarafına bakan odalarında banyo bulunurken, arka cepheye bakan odalarında banyo bulunmamakta ve genel bir banyodan faydalanılmaktaydı. Odalarda oluşabilecek gürültünün azaltılması düşüncesiyle, banyo ve dolap kısımlarının koridor tarafına alındığı anlaşılmaktadır. Toplamda 33 oda ve 36 yatak kapasitesine sahip olan otelin; genel banyo ve tuvaleti, lokantası ve gazinosu bulunmaktaydı. Cihan Palas, yapıldığı dönem itibariyle iş merkezlerine yakın ve şehir içerisinde önemli bir konuma sahipti. Otel, sonraki yıllarda satılarak Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Anonim Şirketi Holding (YİMPAŞ) binasına dönüştürüldü. Mülkiyetin yüzde 40’ı YİMPAŞ Holding iştiraklerinden Birpa Birlik Pazarlama'ya, yüzde 60’ı ise Çavuşoğulları Gıda İnşaat Turizm Limited Şirketi’ne geçti. Günümüzde YİMPAŞ tarafından işletilen bir alışveriş merkezi konumundadır. 2000’li yıllarda YİMPAŞ tarafından alışveriş merkezi olarak işletilen bina, tekrar el değiştirerek yeniden otele dönüştürüldü. Otel, günümüzde Yeni Otel ismiyle Ankara Ulus’ta hizmet vermektedir.
Referanslar
Balım, P. (2005). Ankara’daki Otellerin Gelişimi ve Değişimi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; https://emlakkulisi.com/yimpasin-ulus-binasi-32-milyon-tlye-icradan-satilik/29504, (Erişim tarihi: 15.12.2019); İçigen, E. T. ve Yılmaz, G. (2019). Osmanlı Döneminde 1840-1923 Yılları Arasında Modern Anlamda Otel İşletmelerinin Gelişimi Üzerine Nitel Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 30 (3): 257-258; İşçen, Y. (1992). Osmanlı Dönemi’nde Ankara Hanları ve Otelleri, https://drive.google.com/file/d/0B1WJ-lXrKtxya0haaUJsSFAxa2c/view, (Erişim tarihi: 15.12.2019); Koyuncu, P. (2010). Geçmişin Modern Mimarlığı-10: Ankara-3, https://v3.arkitera.com/h56692-gecmisin-modern-mimarligi-10-ankara---3.html, (Erişim tarihi: 15.12.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Balım, P. (2005). Ankara’daki Otellerin Gelişimi ve Değişimi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.