Çetiner, Ertuğrul, Prof. Dr.

Kişi Akademisyen İş ve Meslek Akademisyen

(1947 - 2010)

Birçok turizmciyi yetiştiren Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu (1969). Bu okul, ticaret eğitiminin önemli olduğu o yıllarda, birçok ticaret meslek lisesi öğretmeninin yanında, geleceğin turizm çalışanlarını yetiştirecek öğretmenleri yetiştirmiş bir kurum olarak, turizm eğitimindeki önemli kilometre taşlarından biridir. Mezuniyetinden sonra, Isparta Ticaret Lisesi’ne öğretmen olarak atanan Çetiner, 1971 yılına kadar bu alanda öğretmenlik yaptı. 1971-1975 yılları arasında Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu, İşletme ve Muhasebe Bölümünde asistan oldu. Amerika Birleşik Devletleri Chicago Roosevelt Üniversitesinde üç yıl süreyle yüksek lisans çalışması (MBA) için gönderildi (1975–1978). 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Anabilim Dalından Otel İşletmelerinde İşçilik Giderlerinin Denetimi konulu tezi ile doktor unvanını aldıktan sonra 1983 yılında Gazi Üniversitesi'nde Muhasebe-Finansman alanında yardımcı doçent kadrosuna atandı ve bundan sonraki tüm akademik unvanlarını bu üniversiteden aldı. 1989 yılında İşletme-Muhasebe alanından doçent olan Çetiner, 1992 yılına kadar, bu unvanla dekan yardımcılığı görevini yürüttü. 1995 yılında Muhasebe-Finansman alanında profesör olan Çetiner aynı yıllarda, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Turizm İşletmeciliği Eğitimi Bölüm Başkanlığı görevine atandı. 2002 yılında emekli olarak Atılım Üniversitesi’ne geçti ve vefatına kadar olan süre içerisinde Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, İşletme Fakültesi Dekanlığı ve İşletme Bölüm Başkanlığı, Sürekli Eğitim Merkez Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Öğretim üyeliği süresince muhasebe ile ilgili konularda farklı üniversitelerde Türkçe ve İngilizce çeşitli dersler veren Çetiner’in verdiği derslerden bazıları şöyle sıralanabilir: Konaklama Yönetim Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Seyahat İşletmeleri Muhasebesi, Genel Muhasebe, Mali Analiz Teknikleri, Konaklama İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Konaklama İşletmelerinde Mali Analiz Teknikleri. Çetiner, son derece titiz ve düzenli bir kişisel kütüphaneye sahiptir. Vefatından sonra kişisel kütüphanesinin önemli bir kısmı ailesi tarafından Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Kütüphanesi’ne bağışlandı. Alana sunduğu kitapları yanında, dönemin dergilerinde 14 makalesi yayımlandı. Muhasebe alanına 1982 ile 2005 yılları arasında hazırladığı yaklaşık 24 adet yurtiçi ve yurtdışı tebliğleri ile önemli katkıda bulunuyor. Çetiner, 1968 yılında Türk Hava Kurumundan planör pilotluğu C brövesi alarak, havacılık konusuna olan ilgisini bir başarı öyküsüne dönüştürdü. 1969 yılında düzenlenen Almanya’daki bir şampiyonada madalya aldı. Çetiner, lise yıllarında müzikle uğraştı; Türk halk müziği ve Caz orkestraları kurdu. Bu orkestralarda ses ve saz sanatçılığı yaptı. Orkestralarda bağlama, org, akordeon, keman ve trompet çaldı. Çetiner’in yakınları halen O’nu bir keman ustası olarak ifade etmektedir. Ertuğrul Çetiner 2010 yılında Ankara’da vefat etti.

Seçilmiş eserleri: Çetiner, E. (2002). Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları. Ankara: Gazi Kitapevi.; Çetiner, E. (2000). Üretimde Maliyeti. Ankara: Gazi Kitapevi; Çetiner, E. (2000). İşletmelerde Mali Analiz. Ankara: Gazi Kitapevi; Çetiner, E. (2006). Genel Muhasebe, Teori ve Uygulama. Ankara: Gazi Kitapevi; Çetiner, E. (2007). Seyahat İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları. Ankara: Gazi Kitapevi; Çetiner, E. (2007). Maliyet Muhasebesi, Teori ve Uygulama. Ankara: Gazi Kitapevi; Çetiner, E. (2007). Ticari ve Mali Matematik. Ankara: Gazi Kitapevi; Çetiner, E. (2009). Otel İşletmeleri Muhasebesi. Ankara: Gazi Kitapevi; Çetiner, E. (2009). Otel İşletmeleri Yönetim Muhasebesi. Ankara: Gazi Kitapevi; Çetiner, E., Söyler, H. B., Çolak, İ. (2011). Devlet Muhasebesi, Teori, Bütçeleme İşlemleri ve Muhasebe Kayıtları. Ankara: Gazi Kitapevi.

Referanslar

Akoğlan Kozak, M. (2020). Ertuğrul Çetiner: Akademik ve Bilinmeyen Diğer Yönleri. İçinde; N. Kozak ve M. Kozak (Editörler), Türk Turizmine Kanat Gerenler, Cilt-I (ss. 109-120). Ankara: Detay.