-
2020
Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olarak kabul edilen Bilecik’in Söğüt ilçesinde yer almaktadır. Söğüt Bilecik’e 28 kilometre uzaklıktadır. Söğüt ilçesi; Bilecik-Eskişehir, Bursa-Eskişehir karayollarına oldukça yakın bir mesafede yer almaktadır. Söğüt’ten Sakarya ve Bursa’ya yaklaşık iki saatte, Ankara ve İstanbul’a ise yaklaşık üç saatte ulaşılması mümkündür.
Söğüt’ün merkezinde bulunan Çelebi Sultan Mehmed Camii, günümüz hükümet konağının hemen yakınında yer alıyor. Caminin yanında 1919 yılında Kaymakam Sait Bey tarafından neo-klasik üslupta yaptırılan Kaymakam Çeşmesi bulunuyor.
Ayverdi, caminin Çelebi Sultan Mehmed tarafından (1413-1421), Orhan Gazi Camii’nin yerine yapıldığını öne sürüyor. Cami, II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) onarılarak yenilendi ve günümüzdeki şeklini kazandı. Yeni binada erken Osmanlı mimarisinin ulucamilerine has çok kubbeli plan şemasına sadık kalınmışsa da gerek dış görünüşte gerekse iç süslemelerde Batı etkisi gösteren geç Osmanlı devri özellikleri hakimdir. İç mekan oldukça ferahtır. Yan duvarlar, kemerler, kubbe göbeği ve etrafındaki pandantifler, mihrap ile pencere çevreleri ve alınlıklarında kalem işi süslemeler vardır. Kubbelerin ortada yer alanı diğerlerinden daha yüksektir ve üzerinde bir aydınlık feneri mevcuttur. Caminin batı cephesine bitişik durumda olan tek şerefeli tuğla minarenin orijinal kaidesi sekizgen kesitli ve yüksek kürsülüdür. Çelebi Sultan Mehmed Camii dikdörtgen planlı ve çok kubbelidir. Yapının beden duvarları düz sıvalı, saçak silmeleri betondur. Kuzey cephe kırmızı kesme taştandır. Pencerelerinin alt sırası sivri kemerli üstü ise ovaldir. Caminin kuzey, doğu ve batı kısımlarında üç adet kapısı vardır.
Çelebi Sultan Mehmed Camii’nde 2016 yılında başlayan restorasyon çalışmaları 2017 yılında tamamlandı. Cami restorasyon çalışmalarından sonra ibadete açıldı. Söğüt halkı tarafından Çarşı Camii veya Ulucamii olarak da bilinmektedir.
Referanslar
Ayverdi, E. H. (1989). Osmanlı Mimarisinde Çelebi ve II. Sultan Murad Devri. İstanbul: Fetih Cemiyeti; Demiryürek, H. (2015). Ertuğrul Sancağı (1900-1918). İstanbul: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi; https://bilecik.ktb.gov.tr/TR-69111/kaymakam-cesmesi.html, (Erişim tarihi: 31.07.2020); https://cdn.vgm.gov.tr/yayin/dergi/muhtelif/turkiyede-vakif-abideleri-ve-eski-eserler-2.pdf, (Erişim tarihi: 31.07.2020); Karakaya, E. (1998). Çelebi Sultan Mehmet Camii, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı: 263-264.