Çankaya Atatürk Köşkü Müzesi

Müze Müze Ev

(Çankaya, Ankara, 1950 - )

Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk’e daha uygun bir çalışma ortamı sağlanması amacıyla Ankara Belediyesi tarafından 30. 05. 1921 yılında hediye edilen bir bağ evidir. Orijinali dikdörtgen planlı küçük bir ev olan bu bağ evi, Atatürk’ün 1923 yılında Latife Hanımla evlenmesini takiben Mimar Vedat Tek tarafından kapsamlı bir projeyle genişletildi. Bu anlamda güney cephesinde yer alan sekizgen bir kuleyle ve camekânlı giriş ve arka tarafta bulunan çalışma odası ilaveleriyle 1924 yılında bugünkü görüntüsünü kazandı. Çankaya Köşkü Mustafa Kemal Atatürk’ün 1921 ve 1932 yılları arasında çalışma ve konut alanı olarak kullanmış olduğu binadır. Bu özelliğiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanlığı konutudur. Bina 1950 yılında müze haline getirilerek ziyarete açıldı ve bu tarih itibariyle Atatürk Müze Köşkü olarak adlandırıldı. Binada ve sergilenen eşyalarda 2002 ve 2007 yılları arasında kapsamlı bir restorasyona gidildi. 2004 yılında rölöve ve yenileme çalışmaları tamamlanmış, taban ve duvarlarda duyarlılığı (stabilite) arttırmak için çalışmalar yapıldı. Müzenin onarım projesinin 2006 yılının Aralık ayının bitmesiyle birlikte 2007 yılında tekrar ziyarete açıldı.

Atatürk Müze Köşkü temel olarak Rüzgarlık, Giriş Holü, Konuk Kabul Salonu (Yeşil Salon, Çankaya Sofrası, Elçi Kabul Salonu, Misafir Yatak Odası, Üst Kat Hol, Kütüphane, Çalışma Odası , Yatak Odası ve Sergi Salonu bölümlerinden oluşmaktadır. Atatürk Köşk Müzesi’nde Zübeyde Hanım’ın gençlik fotoğrafı, Atatürk’e ait 1931 yılı milletvekili mazbatası, her bir parçasında “GMK” (Gazi Mustafa Kemal) veya “KA” (Kemal Atatürk) kısaltmaları bulunan yemek takımı, bilardo masası ve takımı, önceden mutfak ve çamaşırlık olarak kullanılan sergi salonunda köşkle ilgili bilgi ve Atatürk’e ait kişisel eşyalar yer almaktadır.

Atatürk Müze Köşkü Ziya-ü Rahman Caddesi'nin üzerinde binada yer almaktadır. Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan Müze Köşk hafta içi telefon veya e-posta yoluyla randevu almak suretiyle ücretsiz olarak gezilebilir. Müze hafta sonları, Ulusal Bayramlar ve 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde 13.00 ve 17.00 saatleri arasında randevu alınmadan ziyarete açıktır. Müzeye hafta içi giriş Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi yedi numaralı kapıdan yapılmaktadır. Müzeye hafta sonu giriş ise 5 numaralı kapıdan yapılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.kulturvarliklari.gov.tr/Eklenti/10073,ataturk-evleri.pdf?0 , (Erişim tarihi: 15.07.2019); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ankara/gezilecekyer/cumhurbaskanligi-ataturk-muze-kosku, (Erişim tarihi: 15.07.2019); https://www.tccb.gov.tr/muzekosk/, (Erişim tarihi: 15.07.2019); Kadıoğlu, S., Çınar, T., Kadıoğlu, K., Akyol, A. A., Deniz, K. ve Kılıç, C.Ö. (2016). Tarihi Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü İç ve Dış Duvar Özelliklerinin Yer Radarı Yöntemi ile Araştırılması. İçinde; 6. Yer Elektrik Çalıştayı (ss.102-107). Kocaeli: 6. Yer Elektrik Çalışma Grubu.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.tccb.gov.tr/muzekosk/, (Erişim tarihi: 15.07.2019).