Çamaşırhane Görevlisi

İş ve Meslek Otel Çalışanı

Konaklama işletmelerinde kullanılan çarşaf, yastık kılıfı, pike, yatak örtüsü, havlu, masa örtüsü, peçete, personel üniformaları gibi tekstil ürünlerinin ve müşteri kıyafetlerinin yıkanması, ütülenmesi, onarımı, kuru temizliği işlemleri çamaşırhane çalışan görevliler tarafından yerine getirilmektedir. İşletmenin büyüklüğüne göre bu görevliler, çamaşırhanede uzmanlaşarak sadece belirli bir işin yapılmasından sorumlu olabilirler. Bu durumda çamaşırhanede çamaşır işlemleriyle ilgili farklı pozisyonlar ortaya çıkmaktadır. Çamaşırhanedeki işlemlere ait bu pozisyonlar ve görevleri şu şekilde belirtilebilir:

Yıkama görevlileri; çamaşırhaneye gelen otel, müşteri ve personel çamaşırların yıkanıp temizlenmesinden sorumludurlar. Yıkama görevlilerin çamaşırhane verimliliği açısından temizlik malzemelerinin doğru ve ekonomik kullanılmasına, uygun yıkama program seçimine, çamaşır makinelerinin bakımı konularına dikkat etmeleri önemlidir.

Ütücüler; yıkanıp temizlenen çamaşırların ütülenmesinden ve katlanmasından sorumlu kişilerdir. Çamaşırhanede bulunan farklı ütüleri (silindir pres, el, manken) otel ve müşteri çamaşırlarını ütülemek amacıyla kullanırlar.

Kuru temizleyiciler; müşteri çamaşırlarının temizlenmesi ile ilgili olarak kuru temizleme bölümü çalışanlarıdır. Çamaşırların özelliklerine uygun olarak leke çıkarma ve kuru temizleme işlemlerini yerine getirirler.

Taşıyıcılar; müşteri odalarından çıkan kirli çamaşırların belirli aralıklara çamaşırhaneye getirilmesi ve çamaşırhaneden alınan temiz çamaşırların katlara ve depolara dağıtımını yapan personeldir.

Terziler ve markalayıcılar; işletmede kullanılan tekstil ürünlerinin (masa örtüsü, çarşaf vb.) dikim, onarım ve markalama işlemleri işletme bünyesinde yapılıyorsa, bu işlemlerden sorumlu personeldir.

İşletme bünyesindeki çamaşırhanenin büyüklüğüne göre bu işlemlerin hepsi bir ya da birkaç kişi tarafından yapılabileceği gibi, her işlem için çok sayıda kişi de çalışabilir. Bazı konaklama işletmelerinde çamaşırhaneye teslim edilen çamaşırların teslim alınması ve gruplara ayrılması gibi görevler için de bir personel bulunabilir. Aynı zamanda çamaşırhanedeki depodan sorumlu olan ve talep edenlere çamaşır teslim eden bir depo görevlisi de bulunabilir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun Ulusal Meslek Standartlarına göre, çamaşırhane görevlisinin sahip olması gereken bilgi ve beceriler; a) acil durum bilgisi, b) araç, gereç ve ekipman bilgisi, c) basit ilk yardım bilgisi; ç) çamaşırhane ile ilgili alan bilgi ve becerisi, d) çamaşırhane ile ilgili malzeme bilgisi, e) çamaşırhane makine ve aletlerini kullanma bilgi ve becerisi, f) çevre koruma yöntemleri bilgisi, g) depolama teknikleri bilgisi, ğ) ekip içinde çalışma becerisi, h) el aletlerini kullanma bilgi ve becerisi, ı) el-göz koordinasyon yeteneği, i) hijyen ve sanitasyon bilgisi, j) iş organizasyonu bilgi ve becerisi, k) iş sağlığı ve güvenliği bilgisi, l) işyeri çalışma prosedürleri bilgisi, m) mesleğe ilişkin yasal düzenlemeler bilgisi, n) mesleki terim bilgisi, o) öğrenme becerisi, ö) standart ölçüler bilgisi, p) temel çalışma mevzuatı bilgisi, r) temel tekstil bilgisi, s) yangına müdahâle teknikleri ve yangın söndürücüleri kullanma bilgisi, ş) yazılı ve sözlü iletişim yeteneği, t) zamanı iyi kullanma becerisi şeklinde belirtilmektedir.

Referanslar

Akoğlan-Kozak, M. (2017). Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi (On birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Aytemiz Seymen O., Erdem B. ve (Karagöz) Gül, M. (2017). Konaklama İşletmelerinde Çağdaş Kat Hizmetleri Yönetimi – Örnek Kat Hizmetleri Otomasyon Modülü (Altıncı baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Confederation of Tourism and Hospitality. (2009). Housekeeping and Accommodation Operations. Londra: BPP Learning Media Ltd; Çiçek, D. (2019). Kat Hizmetleri Uygulamaları – El Kitabı. Ankara: Detay Yayıncılık; Mesleki Yeterlilik Kurumu. Ulusal Meslek Standartları, https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_meslek_std_taslak&view=taslak_listesi_yeni&msd=2, (Erişim tarihi: 19.06.2019).