Buşon Ücreti

Kavram

Turizm işletmelerinin başında gelen konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde hizmet uygulamaları çeşitlilik göstermektedir. Bu işletmeler gerek müşteri tatmini gerekse işletmenin kâr elde edebilmesi için özel hizmetler sunmakta ve hizmetlerini bu yönde fiyatlandırmaktadır. Fiyatlandırmalar yapılırken, maliyet ile birlikte hizmetin sunum şekli de göz önüne alınmaktadır. Dolayısıyla müşteriler sunulan her özel hizmet için farklı ücretler ödemektedirler. Bu özel hizmetler için alınan ücretlerden biri de buşon ücretidir. Müşterilerin dışarıdan satın alarak yanında getirdikleri içkiler için alınan bu ücret, genellikle şişe başına hesap edilir. Tüm konaklama ve yiyecek-içecek işlemelerinde bu uygulama bulunmamakla birlikte, buşon ücreti uygulaması bulunan işletmelerde ise fiyatta farklılıklar bulunur.

Kâr amaçlı hizmet veren otel ve restoranlar, yiyecek ve içecek satışlarından yüksek oranda kâr elde etmek amacıyla hizmet verir. Bu nedenle dışarıdan getirilen yiyecek ve içeceklerin bu işletmelerde tüketilmesi her zaman mümkün olmaz. Aksi takdirde bu işletmeler herhangi bir kâr elde edemez. Ancak bazı işletmeler, kendi içkisini (bu genellikle işletmede veya ülkede bulunmayan içkilerdir) yanında getirmek isteyen müşterileri geri çevirmemek adına, ücret karşılığı hizmet verirler. Fransızca kökenli Bouchon kelimesinden türetilen buşon ücreti, kapak ücreti, şişe ücreti, şişe mantarı açma (Corkage fee), kuver ve garsoniye ücreti olarak da kullanılır. Buna bağlı olarak birçok restoran buşon ücreti listesi çıkararak, menülerinde olan veya olmayan içkilerin dışarıdan getirildiğinde, hangi ücretle servis edileceğini müşterileriyle paylaşır.

Çoğu restoran müşterisi, en sevdikleri özel yiyecekleri restorana götürmeyi ve şefin kendileri için pişirmesini istemeyi düşünmezler. Ancak favori şarapları ile restorana gitmek, bazı müşteriler tarafından tercih edilmektedir. Bu nedenle birçok tüketici, kendi içkisini yanında getirmeye yönelik politikaya sahip restoranlar aramaktadırlar. Bu istek, genellikle yüksek ücretli şaraplar için, bütçeden tasarruf etmek veya yıldönümü gibi özel günlerde özel şarapların tüketilmek istenmesinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, müşteri taleplerini karşılamak için bazı restoranlar bu uygulamaya izin vermekte ve şişe açmak ile buz kovaları sağlamak gibi ücretli hizmetler sunmaktadır. Yiyecek ve içecek sektöründe bu hizmet, buşon ücreti olarak sunulmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://aykutbakay.com/buson-ucreti/, (Erişim tarihi: 15.05.2019); Taylor, D. C. ve Barber, N. A. (2014). Put a cork in it: Attitudes Toward Corkage Fees in BYOB situation Restaurants, Journal of Culinary Science and Technology, 12(3): 242-257.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Taylor, D. C. ve Barber, N. A. (2014). Put a cork in it: Attitudes Toward Corkage Fees in BYOB situation restaurants, Journal of Culinary Science and Technology, 12(3): 242-257.