Bursa Ormancılık Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Osmangazi, Bursa, 1989 - )

Müze, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde Çekirge Caddesi üzerinde yer alan Saatçi Köşkü’nde hizmet vermektedir. XIX. yüzyıldan günümüze kadar faaliyette olan; iki katlı ve ahşap konstrüksiyonlu bina Bursa’nın en eski yapılarından olup süslemeleri ve tavan nakışlarıyla dönemin Barok mimari anlayışını yansıtmaktadır. Saatçi Köşkü, Bursa eşraflarından Saatçi Ali Efendi’ye ait olup çok uzun süre köşk olarak görevini sürdürdü. Köşk 1939 ve 1946 yılları arasında Bursa Orta Orman Okulu olarak hizmet verip, daha sonra Orman Bölge Müdürlüğü Binası olarak kullanıldı. 1983 yılında Orman Bölge Müdürlüğü’nün yeni bir binaya taşınmasından sonra bir süre boş kalan Saatçi Köşkü kısa süre sonra müzeye dönüştürüldü. Resmi açılışı 29. 03. 1989 tarihinde yapılan müze, faaliyetlerine Bursa Ormancılık Müzesi olarak devam etti.

Türkiye’nin ormancılık üzerine ilk ve tek müzesi olan müze ülkede ormancılığın tarihsel gelişimi, orman ve ormancılık konularında halkı bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. Orman Hayatından Kesitler, Orman Bitkileri ve Kesim Aletleri, Orman Mühendisliğinde Kullanılan Aletler, Fosiller, Harita ve uzay fotoğrafları, Orman içi haberleşme araçları, Tarihi Belgeler. Albüm ve Kitaplar bölümleri olmak üzere yedi bölümden oluşan müzede, 1.000’e yakın eser sergilenmektedir. Orman hayatından kesitler bölümünde milli parklardan alınmış ve mumyalanmış hayvanlar bulunmaktadır. Bununla birlikte zengin bir böcek koleksiyonu da yer almaktadır.

Fosiller bölümünde çok eski ağaç ve bitki fosillerinin yanı sıra, günümüzde hala var olan bitkilerin fosillerini görülmektedir. 14 milyon yıllık Miyosen devri fauna ve flora fosilleri, iki milyon yıllık Sekoya Ağacı Fosili önemli parçalar arasında yer almaktadır. Artvin Borçka’dan getirilen 700 yaşındaki bir sarıçama ait gövde kesiti ise en çok ilgi çeken parçadır. Harita ve uzay fotoğrafları bölümünde yer alan haritalar tarihi belge niteliğindedir. Bu haritalar 1900’lü yılların başlarının teknik becerisini yansıtmaktadır. Orman mühendisliğinde kullanılan aletler bölümünde, 1900’lü yıllardan kalma pek çok arazi ve büro aletleri, makinalar ve aparatlar yer almaktadır. Pek çoğu artık kullanılmayan ve günümüzde görmek pek mümkün olmayan bu araçlar müzede sergilenen orman kanunları, diplomalar, yazışmalar, kitaplar ve albümler gibi tarihi belgelerle bir araya geldiğinde Türkiye Coğrafyasında ormancılığın neredeyse 150 yıllık geçmişini gözler önüne sermektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://bursaobm.ogm.gov.tr/Sayfalar/muze.aspx, (Erişim tarihi: 26.08.2019); https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44017/bursa-ormancilik-muzesi.html, (Erişim tarihi: 26.08.2019); https://ormanclk-muzesi.business.site/posts/5970373170991664424?hl=tr, (Erişim tarihi: 26.08.2019); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/gezilecekyer/bursa-ormancilik-muzesi, (Erişim tarihi: 26.08.2019).