Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi

Etkinlik Fuar Kongre

(Bursa, 2010 - )

Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Merinos semtinde, tarihi Merinos Fabrikası’nın bulunduğu alan ve çevresinde inşa edildi. 1938 yılında Atatürk tarafından açılan Merinos Fabrikası, Türkiye’deki ilk sanayileşme hareketleri ile Bursa’nın tekstil başkenti sayılmasında etken oldu. 2000 yılına kadar fabrika işlevini devam ettiren yapı, çevresi ile birlikte kentin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verecek bir kentsel geri dönüşüm projesi kapsamında yeniden ele alındı. Fonksiyonel ömrünü yitiren eski Merinos Fabrika Binası ve çevresinin yeniden işlevlendirilmesi amacı ile 2006 yılında Y.M. Mimar Cafer Bozkurt tarafından kongre ve kültür merkezi ile açık alanların tasarımı yapıldı. Yapılan proje kapsamında, fabrika restore edilerek kültür merkezine dönüştürüldü, yeni bir kongre binası inşa edilmiş ve etrafında yeşil alanları, suni gölet ve süs havuzları ile Bursa’nın en büyük kent parklarından biri olan Merinos Parkı yapıldı. Parkın içinde kongre ve kültür merkezinin yanı sıra; nikâh salonu, sosyal tesisler, kafeterya, restoran, aktivite alanları, yürüyüş yolu, koşu yolu, bisiklet yolları, çocuk oyun alanları ile açık ve kapalı otopark alanları da bulunur. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile hayata geçirilen merkez, 2010 tarihinden itibaren resmi olarak hizmet vermektedir.

Kongre ve kültür merkezinde; kongre, toplantı, konferans, sempozyum, panel, zirve, çalıştay, seminer, fuar, sergi, konser, tiyatro, festival, opera, bale ve müzikal gibi birçok farklı ve çeşitli etkinlik yapılmaktadır. Kongre merkezi kapsamında fuaye alanları, 1.623 koltuklu Osmangazi Salonu, 1.000 kişilik Yıldırım Bayezid Salonu, 813 koltuklu Orhangazi Salonu, 400 koltuklu Hüdavendigar Salonu, toplantı ve seminer salonları, kongre büroları, VIP salon, sosyal alanlar, ticari birimler, sanatçılar için soyunma ve çalışma odaları, atölyeler, prova odaları, ofisler, kütüphane, arşiv, servis ve hizmet birimleri ile açık– kapalı otopark alanları yer alır. Ek olarak Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Merinos Fabrikası bünyesinde hizmet veren sanat merkezi ile çeşitli müzeler bulunmaktadır. Bu müzeler; Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi, Bursa Merinos Enerji Müzesi, Bursa Göç Tarihi Müzesi ve Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’dir. Kültür Merkezi’ndeki sanat galerilerine Zeki Müren, Müzeyyen Senar ve Yıldırım Gürses gibi sanatçıların isimleri verildi. Mevcut fabrika ve yeni yapılan kongre merkezi birbirinden ayrı iki bina olmasına karşın, yapılar arasındaki açık sergi ve fuar alanı ile iki yapının görsel ve işlevsel bütünlüğü sağlanmaktadır. Tüm farklı işlevleri ile kongre ve kültür merkezi; eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlerin karşılandığı bir yaşam merkezine dönüştürüldü.

Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, 2007 yılında Tarihi Kentler Birliği Başarı Ödülü, 2010 yılında da The International Architecture Awards kapsamında, 2010 yılı Uluslararası Mimarlık Ödülü’nü aldı. Bursa’daki kongre turizmini geliştirmek amacıyla yaptırılan merkez, günümüzde birçok ulusal ve uluslararası kongre ile kültürel etkinliklere ev sahipliği yapması ile oldukça önemli bir noktadır.

Referanslar

https://www.bursa.bel.tr/merinos-akkmye-uluslararasi-mimarlik-odulu/haber/3723, (Erişim tarihi: 25.12.2019); http://www.cba-ist.com/project/573f1fdf829c1. (Erişim tarihi: 25.12.2019); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/gezilecekyer/merinos-parki-ve-merinos-ataturk-kongre-ve-kultur-merkezi, (Erişim tarihi: 25.12.2019); Yılmaz, F. (2010). Bir Masal Kenti Bursa. Bursa: Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yayını.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://www.merinosakkilometrecom/. (Erişim tarihi: 25.12.2019)