Türkiye’nin ilk ve tek bıçak müzesi olan Bursa Bıçak Müzesi, 03. 10. 2017 tarihinde açıldı. Müzede bıçakla ilgili ilk coğrafi işaret tescil belgesi alınmış olan Bursa bıçağının tarihçesi ve özellikleri anlatılmaktadır. Fetihten (1326) sonraki dönemde Bursa, demir işletmeciliğinin merkezi haline geldi. O dönemden sonra ilk yedi Osmanlı padişahının ve imparatorluk ordularının savaş aletleri Bursalı demirci ustalar tarafından yapılıyordu. 1402’de Ankara Savaşı’nda Osmanlı askerlerinin kullandığı kılıç, kama, hançer gibi silahlar da Bursa’da yapıldı. Ayrıca Çanakkale ve Kurtuluş Savaş’ında askerlerin bir bölümünün kullanmış olduğu kılıç ve kamalar da Bursalı ustaların elinden çıkmadır. Müzede, Bursalı bıçak ustaları ile ulaşılan en eski belgeler, fotoğraflar ve canlandırmalar ile Bursa bıçağının gelişim süreci, Bursa bıçağını diğer bıçaklardan farklı kılan özellikleri anlatılmaktadır. Bursa bıçağının en güzel örnekleri ve Bıçak tasarım yarışması ürünleri de müzede yerini alıyor. Müzede hem farklı yöre örneklerinin bulunduğu kılıç, yatağan, bıçak gibi kesici ve delici eserler hem de günümüz bıçak sanatından eserler yer almaktadır. Ayrıca müzede o dönemlerdeki bıçak ustaları bal mumu heykelleriyle canlandırılıyor.
Sivil mimarlık örneği ve vakıf eseri iki bina restore edilerek bıçak müzesine dönüştürüldü. Bursa’nın fethi ile yaşıt olan Bursa bıçağı müzede iki binada sergilenmektedir. Birinci binada Türklerin demiri işleme serüveni MÖ 7000’li yıllardan günümüze kronolojik bir şekilde anlatılmaktadır. Eski dönemlere ait bıçaklar bu binada gösterilmektedir. Bu bölümde en dikkat çeken objeler arasında MÖ 6000’li yıllara dayanan obsidyenden üretilmiş bir bıçak bulunmaktadır. Müzenin birinci katında, Osmanlı döneminde Bursa bıçağının kullanılması, Bursa Çarşıları ve Ahi teşkilatı hakkında bilgiler yer almaktadır. Ayrıca gelen ziyaretçilerin kiosk ile hayallerindeki bıçak tasarımını yapma imkânı sunulmaktadır. Yapılan tasarımlar mail ile ziyaretçilere gönderilmektedir. İkinci katta ise Türk’ün Türeyiş Efsanesi Demir ve Demircinin Destanı Ergenekon hakkında bilgi verilerek, demir döven bir usta balmumu heykeli ile anlatılmaktadır. Bu katta Bursa bıçağının üretimlerine göre ayrıldığı kollar, bıçak çeşitleri ve Osmanlı’da esnaf kültürü anlatılmaktadır. Ayrıca Osmanlı’da ahilik teşkilatındaki ehliyet derecelerinden birinden diğerine geçiş anlamına gelen peştamal kuşatmak töreni balmumu heykelleriyle gösterilmektedir. İkinci binada ise yeni bıçaklar ve tasarım konuları anlatılmaktadır. 1922 yılında o dönemin usta bıçak ustalarından olan Remzi Sarıçetin’in kendi üreterek ismini işlediği Bursa bıçağını Mustafa Kemal’e gönderdiği hikâye anlatılmaktadır. Bu bıçak milli mücadelede sizinleyiz mesajı taşımaktaydı. Müzede Atatürk’ün Bursa bıçakçılarına yönelik teşekkür mektubu da yer almaktadır. Bu binada bıçak ustaları balmumu heykelleri gösterilmektedir. Ayrıca Bursa Bıçağının yapım aşamaları, Bursa’da üretilen bıçak ve bıçak sap çeşitleri anlatılmaktadır.
Referanslar
https://www.bursa.com.tr/bursa-bicak-muzesi-42526.html, (Erişim tarihi: 17.07.2019); http://www.bursamuze.com/bursa-bicak-muzesi-515/, (Erişim tarihi: 17.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
www.bursamuze.com, (Erişim tarihi: 17.07.2019).