Bistro
Yeme-İçme İşletmesi Kafe-Bistro
-
2019
Fransızca bir kavram olan Bistro/Bistrot, Türkçe’ye içkili içilen kahve ve küçük lokanta olarak çevrildi. Bistro kavramının ilk defa Paris’te ortaya çıktığına yönelik hikâyelerden en yaygın olanı; 1814 yılında Rusya’nın Fransa’yı işgal etmesiyle Paris’teki acıkmış olan Kazak askerlerin Rusça çabuk anlamındaki bystra terimini kullanarak hızlı servis talep etmeleri nedeniyle zamanla Bistro’ya dönüştüğü hikâyesidir.
Bistrolar sabah erken açılan ve gece geç saatlere kadar hizmet sunan aile işletmeleridir. Bu aileler çoğunlukla Fransa’nın kırsal kesiminden, Afrika’dan ve Uzakdoğu'dan Paris’e göç edenlerdir. Paris’i ziyaret edenlerin söyledikleri, kentin her mahallesinde adım başında ve hemen her apartmanda sahibi tarafından işletilen bir bistronun yer aldığıdır. Bistrolar, sabah saatlerinde kahve ve kahvaltı, öğleye doğru tabldot menü, öğleden sonra aperatif yiyecek ve içecekler, akşam da sosyalleşme, karın doyurma ve içkilerin bolca tüketildiği mekânlar olarak hizmetlerini sürdürmektedir. Bistroları diğer yiyecek-içecek işletmelerinden ayıran özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler birer kelime ile; sahiplik, yeme ortamı, menü, kapasite, konum olarak sıralanabilir. Bistro menüleri incelediğinde öne çıkan yiyecekler gerçek Fransız halk yemekleridir. Bu yemekler; günün yemeği (plat du jour) kruvasan, soğan çorbası, et çeşitleri vb., içecekler ise; kahve çeşitleri, sıcak çikolata ve şarap çeşitleridir. Günümüzde önce Paris’in her tarafına daha sonra dünyaya yayılmış olan bu kavramın çok farklı menülerle ve fiziksel özelliklerle gerçek bistro sınırlarının dışına çıktığı düşünülmektedir. Bu nedenle geleneksel bistro ve klasik bistro kavramları kullanılarak gerçek bistroları diğerlerinden ayıran özellikler sıralanmaktadır. Geleneksel/Klasik Bistro’nun en önemli dört özelliği şunlardır; (1) Masa sayısı 25’i aşmamalıdır. (2) Birbirine yakın dizilmiş küçük masalar olmalıdır. (3) Mevsime göre sürekli değişen menüler sunulmalıdır. (4) Menülerinde günün yemeği (plat du jour) bulunmalıdır.
Geleneksel/Klasik Paris Bistro örnekleri; Le Bearn, Bistrot Victoires, Le Rubis, Le Cochon a l’Oreille, Le Croissant, La Grappe d’Orgueil, Le Petit Vendome, Le Tambour, Le Petit Fer a Cheval ve La Tartine olarak sıralanbilir.
Referanslar
Bourdain, A., Meirelles, J. D. ve Lajaunie, P. (2004). Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook: Strategies, Recipes, and Techniques of Classic Bistro Cooking. New York: Bloomsbury; Kırım, A. (2006). Bistro ne demektir? En iyi Paris Bistroları Hangileridir? Hürriyet Gazetesi. (12.03.2006); Young, D. (2006). The Bistros, Brasseries and Wine Bars of Paris. Avusturalya: Harper Collins.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Thomazeau, F. ve Ageorges, S. (2005). Authentic Paris Bistros. New York: The Little Bookroom.