Belgeli Turizm İşletmelerinde Yabancı Personel ve Sanatkârların Çalıştırılması Hakkındaki Yönetmelik

Hukuki Alanına Giren Konular Yönetmelik

2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nun 37. maddesinin (b) fıkrasının iki numaralı bendi uyarınca düzenlendi. Yönetmeliğin amacı, Türkiye’deki turizm işletmelerinde çalıştırılabilecek yabancı uzaman personel ve sanatkârların niteliklerine, sayılarına ve çalışmalarına yönelik hükümleri içermektedir. Yönetmelikte belirtilen turizm işletmeleri, 2.634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun üçüncü maddesinin (h) fıkrasında belirtilen yatırım ve işletmeleri kapsamaktadır.

Bu kanun kapsamında söz konusu belgeli turizm işletmeleri, 2.007 sayılı kanun kapsamına giren işlerde, 2.634 sayılı Kanunun 18. maddesinin (a) fıkrasına uygun olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygun görüşü ve İçişleri Bakanlığı’nın izni ile; nitelikli yabancı uzman personel, uluslararası üne sahip sanatçılar, üst düzeyde yabancı işletmelerde program yaparak çalışmış sanatçı ve sanatçı toplulukları çalıştırabilirler. 2.007 sayılı yasadan istisna edilerek çalıştırılacak yabancı uyruklu personel sayısı toplam personelin yüzde 10’unu geçememelidir. Bu oran Turizm Bakanlığınca yüzde 20’ye kadar arttırılabilir. Uluslararası zincir işletmelerde toplam personel sayısının hesabında, zincirin yabancı ülkelerdeki tesislerinde çalıştırılan Türk personel sayısı da hesaba katılmaktadır.

Kanuna göre, yabancı sanatkar istihdam etmek için başvuru yapacak belgeli turizm işletmelerinin başvuru tarihinden bir önceki yıl en az 40 bin ABD Doları veya muadili dövizi elde etmiş olması gerekmektedir. Yeni açılacak işletmelere söz konusu miktarda döviz kazancını sağlayacaklarını taahhüt etmeleri halinde izin verilebilir. Bu yönetmeliğe ilişkin ilgili ilk başvurular, yurtdışında Türk konsolosluklarına, yurtiçinde ilgili valiliğe yapılır. Başvuru dosyasında bulunması gerekenler; vize talep beyannamesi, iş mukavelesi, döviz gelirlerine ait belgeler, bonservisler (ciddiyeti konusunda tereddüt yaratan müesseselerin bonservisleri hariç). Başvuruları kabul eden merciler, gerekli gördükleri durumlarda talebi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirirler. Bakanlık gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra talebi İçişleri Bakanlığı’na gönderir. Süreç içerisinde İçişleri Bakanlığı gerekli görürse konsolosluktan başvuru ile ilgili bilgi ve görüş alabilir ve bu süreç İçişleri Bakanlığı’nca sonuca bağlanır.

Referanslar

Belgeli Turizm İşletmelerinde Yabancı Personel ve Sanatkarların Çalıştırılması Hakkında Yönetmelik, Mevzuat Bilgi Sistemi, e-mevzuat, https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.5376&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch,(Erişim tarihi: 23.12.2019).