Baytaş, Kemal
Kamu Kurumu Kişi Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşu Yöneticisi
(1928 - 2021)
-
2019
Kurduğu Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) ile gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası etkinliklerle Türkiye’nin tanıtılmasında katkıda bulunmuş eski bir bürokrattır. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun oldu. İş hayatına 1955 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde (DSİ) başladıktan kısa bir süre sonra DSİ Ankara Barajları ve Rekreasyon Merkezi’ne müdür olarak atandı. Başta Çubuk Barajı olmak üzere yeni inşa edilen barajlara yaptırdığı restoranlar, yüzme havuzları ve dinlenme tesisleriyle, Ankara barajlarının şehrin yegane rekreasyon alanları olarak ortaya çıkmasında önemli rol oynadı. 1966 yılında Ankara Barajlar Müdürlüğü ile birlikte DSİ Teknik Eğitim ve Tanıtma Dairesi Başkanlığı görevine getirilen Baytaş, görev aldığı kurumlarda gösterdiği performans ve başarıları ile devlet büyüklerinin dikkatini çekti ve Turizm ve Tanıtma Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevine atandı (1973). Müsteşar yardımcılığı görevi süresince ülke tanıtıma önem veren Baytaş, kurduğu Devlet Halk Dansları Topluluğu'nun uluslararası platformlarda gösteriler yaparak ve bazı ülkeler ile ikili turizm antlaşmaları imzalayarak Türk turizminin gelişimine önemli katkılar yaptı. Yine bu dönemde turizm bilincini oluşturmak ve geliştirmek amacıyla Türkiye’nin çeşitli yerlerinde toplantılar organize etmesi ve ülkedeki turizm tesis sayısını ve yatak kapasitesini artırmak amacıyla yatırımcıları turizm sektörüne teşvik etmek için plan ve programlar geliştirmesi diğer faaliyetleri arasında yer aldı. Kemal Baytaş, daha sonra Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atandı (1979). İlk iş olarak hem Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nı güçlendirmesi hem de birtakım teşvik tedbirleriyle turizm sektörünü özendirici hâle getirmek amacıyla 1982 yılında Turizm ve Teşvik Kanunu’nun çıkmasında büyük emekleri oldu. Kemal Baytaş 1982 yılında emekli olduktan sonra, Türkiye’nin milli hedef ve menfaatleri doğrultusunda tarihi, arkeolojik, kültürel, turistik, ticari ve sinai bilimsel sahalarda çalışmalar yapmak, ülkenin dış tanıtımını yapmak ve Türkiye’nin müspet imajını yaratma faaliyetlerinde bulunmak ve desteklemek amacıyla Türk Tanıtma Vakfı’nı (TÜTAV) kurdu. Günümüzde halen yönetim kurulu başkanlığını yürütmekte olan Baytaş, TÜTAV ile havada bir buçuk milyon kilometreden fazla mesafe kat ederek; beş kıtada, 27 ülkede, yaklaşık 900 civarında gerçekleştirdiği birçok etkinliklerle Türkiye’nin uluslararası düzeyde tanıtım misyoneri ve gönüllü barış elçisi oldu.
Aldığı Ödüller. 1985-1986 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Tanıtım-İletişim Büyük Ödülü. 2001 yılında Akdeniz Gazeteciler Derneği tarafından Yılın Adamı. TÜTAV’ın uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği birçok etkinlik ve uluslararası dostluğa katkıları nedeniyle Baytaş Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Tataristan ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Üstün Hizmet ve Onur Madalyaları. Ayrıca, Kemal Baytaş’a Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, Dostluk ve Halk Büyükelçisi ünvanı, Yine TÜTAV’ın tanıtım ve çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği başarılı hizmetler nedeniyle Baytaş’a Gazi Üniversitesi ve Dumlupınar Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ünvanı. 2007 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Hacettepe Üniversitesi tarafından gelecek kuşaklara öncü ve örnek olmuş, topluma ışık tutmuş kişiler kapsamında, Sema Yıldızı ödülü. 01. 10. 2007 tarihinde de TÜRYAK Vakfı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından Örnek Kıdemli Vatandaş ödülü. 38. Uluslararası Asya ve Avrupa Çalışmaları Kongresi’nde (ICANAS), Türkiye’nin ‘bilim ve sanat semasının yıldızları’ adı altında anı tabağı (şilt) ve onurluk ödülü. Ayrıca yayımlanmış iki kitabı bulunmaktadır.
Referanslar
Baytaş, K. 29. 04. 2019 tarihli görüşme. (Görüşen Özgür Davras); Baytaş, K. 11. 03. 2019 tarihli yazılı ileti; Baytaş K. (2003). Bir Bürokrat ve Devlet Baba (Üçüncü basım). İstanbul: Alkım Yayınevi; Baytaş K. (2018). Türkiye Varlığını Atatürk’e Borçludur. İstanbul: Togan Yayıncılık; TÜTAV (Türk Tanıtma Vakfı). http://www.tutav.org.tr/kemal-baytas-kimdir, (Erişim tarihi: 21. 01. 2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Baytaş K. (2003). Bir Bürokrat ve Devlet Baba. İstanbul: Alkım Yayınevi.