Basketbol Ligleri ve Turizm

Etkinlik Spor

Basketbol, Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetss eyaletine bağlı Springfield’da James Naismith tarafından, jimnastik derslerinden sıkılan 18 kolej öğrencisinin ilgisini çekecek yeni bir salon sporu bulmak amacıyla 1891 yılında ortaya çıkarıldı. Basketbol, ortaya çıkmasından sadece 13 yıl sonra 1904 Saint Louis Olimpiyat Oyunları’nda gösteri sporu olarak yer aldı. 1936 yılında Berlin’de gerçekleştirilen olimpiyat oyunlarında Basketbol olimpik bir spor olarak kabul edildi. Bu popüler ve güzel oyunun Türkiye serüveni ise 1904 yılında Robert Koleji’nde başladı. Türkiye’deki ilk lig müsabakaları ise 1921 yılında İstanbul’da başladı. Türkiye, basketbol tarihindeki ilk milli maçını 1946’da Beyoğlu Halkevi’nde Yunanistan ile yaptı.

Türkiye’de Basketbol sekiz ana ligde oynanmaktadır. Bunlar; Basketbol Süper Ligi (BSL), Kadınlar Basketbol Süper Ligi (KBSL), Türkiye Basketbol Ligi (TBL), Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi (TKBL), Türkiye Basketbol İkinci Ligi (TB2L), Basketbol Gençler Ligi (BGL), Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi (EBBL), Kadınlar Bölgesel Basketbol Ligi’dir (KBBL).

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) 1932 yılında Cenevre’de kuruldu. Dünyada basketbolun yönetildiği en üst düzey kurumdur. FIBA, Basketbol Dünya Kupası, Olimpik Basketbol Turnuvası ve 3x3 basketbolu içeren uluslararası turnuvalar düzenlemektedir. Milli takım düzeyinde en önemli iki turnuva FIBA Basketbol Dünya Kupası ve FIBA Kadınlar Basketbol Dünya Kupası’dır. FIBA Basketbol Dünya Kupası ilk defa 1950 yılında Buenos Aires/Arjantin’de, FIBA Basketbol Kadınlar Basketbol Kupası ise ilk defa 1953 yılında Şili/Güney Amerika’da gerçekleştirilmiştir. Her iki etkinlikte dört yılda bir Yaz Olimpiyat Oyunlar ile dönüşümlü olarak düzenlenmektedir. 213 Ulusal Basketbol Federasyonu FIBA’ya bağlı olarak çalışmaktadır.

Sporun turizmi kavramı ilk olarak, eski Yunanlılar’da Olimpiyat oyunlarının ortaya çıkmasıyla görüldü. Turnuvalar, yarışlar ve diğer spor şampiyonaları ilgi çekici etkinliklerdir ve yerleşik olmayanları genellikle konaklama, perakende mallar, ulaşım, yemekler ve diğer mal ve hizmetlere para harcadıkları bir ekonomiye çeker. Örneğin spor organizasyonları vasıtasıyla İskoçya 1998 yılında 1,94 milyar sterlin, 1999 yılında Amerika ise ülkelerine 44 milyar gelir sağladılar. Büyük spor etkinliklerinin turizme katkısından dolayı ülkeler bu organizasyonlara ev sahipliği yapabilmek için yarış halindedirler.

Türkiye 2010 yılında Dünya Basketbol Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. Maçlar İzmir, Ankara, İstanbul ve Kayseri’de düzenlendi. Türkiye Milli Basketbol Takımı 2010 FIBA Dünya kupasında ikinci oldu ve Türk Basketbol tarihinin en önemli başarısını elde etti. Şampiyonaya 24 takım, 288 oyuncu katıldı 300 bine yakın bilet satıldı. Organizasyona katılım sağlayan kişiler 44 milyon avro konaklama ekonomisi oluşturdu ve oteller tam dolulukta kullanıldı. Turistler/misafirler 15 milyon avro sosyal harcama yaptılar. Etkinliğin resmi seyahat acentası Detur misafirler için konaklama ve bilet dahil 707 ile iki bin 837 avro fiyat aralıklarında paketler sundu, aynı zamanda maçların olmadığı günler için kültürel etkinlikler ve mavi turlar düzenlendi.

Referanslar

Alpullu, A. (2011). Uluslararası Basketbol Organizasyonlarının Spor Turizmine, Ülke Ekonomisine ve Tanıtımına Katkılarının Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi; https://www.fiba.basketball, (Erişim tarihi: 02. 05. 2021); TBF, https://www.tbf.org.tr, (Erişim tarihi: 02. 05. 2021); Yüce, M. ve Aytuna, F. (2019). Türkiye’nin Basketbol Aşkı. İstanbul: Türkiye Basketbol Federasyonu.