Bagaj Kuponu

Kavram

Bagaj kuponu yolcuların bileti düzenlenirken her bagaj için ayrı bir şekilde düzenlenmektedir. Bagaj kuponu bagajların güvenli bir şekilde taşınmasını güvence altına almaktadır. Hukuk açısından bakıldığında ise yine bagaj kuponu, “Taşıyıcıya teslim edilen her bir parça bagaj için, yolcuya bir bagaj kuponu verilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Ancak şunu da belirtmek gerekir; kabin (el) bagajları bu kuralın dışında tutulmaktadır. Yani kabin bagajları için bagaj kuponu hazırlama zorunluluğu yoktur, bu durum isteğe bırakılmıştır. Aynı durum uluslararası yolcu taşımacılığında da bagaj kuponu konusunda uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmaktadır. Bu konu 1955 yılında uluslararası bir protokol olan Lahey’de Varşova Konvansiyonun da düzenlendi. Bu protokole göre yolcuya, kontrolden geçmiş her bir bagaj için o bagajı tanımlama etiketi veya bileti verilecek şeklinde yer almaktadır. Yurtiçi seyahatlerde kanunun 109. maddesi ile uluslararası seyahatlerde ise Varşova Konvansiyonu’nun bagaj kuponu ile düzenlenmektedir. Yani hem kanun ile hem de uluslararası bir sözleşme olan Varşova Konvansiyonu’nda bagaj kuponu düzenlenmesi yasallaştırılmıştır. Bunlara göre bagaj kuponu üzerinde bulunması gereken kayıtlar şu şekildedir; 1) yolcunun adı soyadı ve adres bilgileri, 2) bagaj kuponun düzenlendiği tarih ve bagaj kupon numarası, 3) bagajın hareket varış ve hareket edeceği yerlerin belirtildiği bilgi, 4) bagajın yolcu isterse içeriği ve ağırlığı.

Bagaj kuponu bagaj konusunda oluşabilecek aksi durumlarda yolcuyu korumaya yönelik bir delil sayılmaktadır. Bagaj kuponunun kaybolması, kanunda belirtildiği gibi düzenlenmemesi durumunda taşıma sözleşmesinin varlığını yok etmemektedir. Şunu da belirtmek gerekir bagaj kuponu ibraz edilmesi durumunda bagajın verileceği bir kayıttır. Ancak hava yolarında bagaj kuponu ibraz edilmeden, bagajlar hareketli bagaj bandı üzerinde, kontrole gerek duyulmadan alınmaktadır. Bu durum doğal olarak çeşitli sıkıntılara yol açmaktadır. Yani kötü niyetli insanlar tarafından bagajlarının alınması durumunda taşıyıcının bagaj kuponuna sahip kişilere karşı sorumlukları devam etmektedir.

Referanslar

Akkurt, S. S. (2013). Havayolu Taşımacılığında Yolcu Bileti ve Bagaj Kuponu, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 21 (1): 277-296; Sözer, B. (2009). Türk Hukukunda ve Uluslararası Hukukta Havayolu ile Yük Taşıma Sözleşmesi (İkinci baskı). İstanbul; Tüzün, N. (1981). Kara ve Hava Taşıma Hukuku. Ankara.