Babila, Sinan

Kişi Turizm İşletmecisi

(1938 - )

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı (1990-1996). İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak’ta tamamlayan Sinan Babila, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki üniversite öğrenimi için İstanbul’a döndü. İstanbul Barosu üyesi bir avukat olmakla birlikte bu mesleğini aktif olarak yapmamakta ancak turizm yaşamı boyunca hukuk bilgilerinden yararlanmaktadır. Üniversite yıllarında ek kazanç sağlama ve avukatlık stajı sırasında gelir elde etme amacıyla temas kurduğu döneminin mekânlarından biri olan Kervansaray Gazinosu ve sahibi İbrahim Doğudan, Babila’nın turizme adım atmasına ve günümüze kadar süren profesyonel yaşamını turizm alanında şekillendirmesine vesile oldu (1961). İbrahim Doğudan’ın Viyana’da bir lokanta açıp yurtdışına gitmesine kadar gazinonun idari sorumluluk ve işletmesini yürüttü (1969), sonrasında ortaklarından biri olarak işletmeye devam etti.

Bu dönem, onun aynı zamanda patronunun vekili olarak Marmara Turistik Otelciler Birliği’nde çalışmaya ve böylece günümüzdeki Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) bünyesinde devam edecek mesleki örgütlerle ilgili faaliyetlerine başladığı zamandır. Dönemin öncü otel işletmecileri ile tanışmasını sağlayan bu katılımdan iki yıl sonra, birliğin başkanı olarak hizmet vermeye devam ederek 30 yıl sürecek Otelciler Birliği serüvenine atıldı. Bir otel sahibi olmadan bu alanda faaliyet gösteren bir örgütün başına geçince takip eden yıllarda Taksim’de bir oteli (Kervansaray Otel) ortaklık kurarak inşaat halinde aldı ve işletti. Birlik bünyesinde turizm alanına yakınlaşan ve tanıştığı öncü kişilerden turizmin potansiyelini anlayan Babila, Kervansaray Gazinosu’nu da turizm amaçlı dönüştürme çalışmaları yapmaya karar verdi. O yıllar İstanbul’a gelen Jason Gemisi’nin Hilton İstanbul Bosphorus’ta kalan yabancı müşterilerine yönelik olarak Türkiye temalı dansöz, folklor ve müzik programlarını içeren özel gece etkinlikleri düzenlemeye başladı. Böylece uluslararası bir otelde konaklayarak Türkiye ve İstanbul’u tanımadan ayrılan yabancı müşterilerin yerel özellikleri görerek ülkeyi tanımalarına katkıda bulundu. Haftada bir gün düzenlenen bu geceler, bir süre sonra haftanın her gününe yayılarak büyük talep gördü ve başarılı oldu.

Birlik tanışıklıklarının bir başka kazanımı da, Türkiye’de ve İstanbul’da kongre turizmini geliştirme amacıyla kurulan Turizmi Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) Kurucu Yönetim Kurulu’nda yer almasıdır. Bu süreçte, Lütfü Kırdar Kongre Salonu’nun tamamlanması ve SKAL, Habitat gibi uluslararası kongrelerin İstanbul’da düzenlenmesi şeklinde Türkiye turizmi açısından dönüm noktası faaliyetleri yürüten ekipte yer aldı. Günümüzdeki TÜROB’un ilk kuruluş örgütü olarak kurulan Türkiye Turizm İşverenler Sendikası’na geçen Babila, ilerleyen yıllarda Yönetim Kurulu Başkanı oldu (1990). Babila’nın bu dönemde yapılmasına katkıda bulunduğu en önemli düzenleme, döviz yasaklarının olduğu bir dönemde yoğun olarak Avrupa pazarı ile çalışan otellerin ve işletmelerin fiyatlandırmalarının ABD Doları üzerinden yapılmasıdır. Mesleki örgütlenme konusundaki duyarlılığı nedeniyle Turizm Yatırımcıları Derneği’ne de önce üye oldu; daha sonra Yüksek Danışma Kurulu Üyesi olarak hizmetlerine devam etti. 2000’li yılların başında Kervansaray Gazinosu’ndaki ortaklık ve işletmecilik görevinden ayrılan Babila, 2016 yılına kadar restoran işletmeciliği alanındaki faaliyetlerini sürdürdü.

Referanslar

Babila, S. ile 03.07.2019 tarihli görüşme (Görüşen: H. K. Şanlıöz-Özgen); Ertan, T. ile 09.07.2019 tarihli görüşme (Görüşen: H. Kader Şanlıöz-Özgen); Yaman. F. ile 05.07.2019 ve 08.07.2019 tarihli elektronik posta yazışmaları (Yazışan: H. K. Şanlıöz-Özgen).