Av Turizmi Yönetmeliği
Hukuki Alanına Giren Konular Yönetmelik Turizm Çeşitleri
-
2019
Türkiye’de av turizminin geliştirilmesi ve canlandırılması amacıyla Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ile Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından 1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanunu’na dayanarak 1973 yılında çıkarılmış bir yönetmeliktir. 14565 sayılı ve 15.06.1973 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, yayın tarihinde yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin amacı; “Yurdumuza turist getiren, av turları ve av partileri düzenleyen, bunların dışında yaban hayatı ve ornitolojik özel turlar ve programlar tertip eden seyahat acentalarının faaliyetlerini düzenlemek, av organizatörleri ve kılavuzları yetiştirmek için organizatörlük ve kılavuzluk kursları açmak suretiyle yurdumuzun turizm ekonomisine katkıda bulunmaktır.”
Yönetmelik, 26 maddeden oluşmaktadır. İlk iki maddede amaç ve kapsam, sonrasında yerli ve yabancı avcılar için gerekli izin işlemleri, özel izni gerektiren haller, turistlerin avlandırılmalarına ilişkin işlemler ve diğer hükümler yer almaktadır.
Yönetmeliğe göre seyahat acentaları, yabancı turist avcılara av turları av partileri düzenleyebilmek için Orman Bakanlığı’ndan Av Turizmi İzin Belgesi almak zorundadırlar. Av Turizmi İzin Belgesi, A grubu seyahat acentalarına bir defaya mahsus olmak üzere verilmektedir. Yerli turist avcılar da A ve C grubu seyahat acentalarının düzenlediği av turları ve av partilerine katılabilirler. Yerli turistlerin av teskeresi sahibi olmaları, yürürlükteki mevzuata, Merkez Av Komisyonu Kararlarına ve avcılığın düzenlenmesi için çıkarılacak diğer tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymaları gerekmektedir.
A ve C grubu seyahat acentalarının Orman Bakanlığı tarafından tesis edilen sahalar (Yaban hayatı koruma sahaları ve milli parklar) içinde düzenleyecekleri özel ornitolojik ve yaban hayatını tanıtıcı turlar ile foto safari partileri için özel izin almaları gerekmektedir. Ayrıca, yönetmeliğin 22. maddesinde Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ve Orman Bakanlığı’nın av organizatörü ve av kılavuzu yetiştirmek amacıyla zamanı, yeri, programı ve diğer şartların ilgili bakanlıklar tarafından belirlenen organizatörlük ve kılavuzluk kurslarının açılacağı, seyahat acentalarında av organizatörü ve rehber olarak görev alacakların ancak bu kurslardan alınacak belgelerle rehberlik edebilecekleri vurgulanmaktadır.
Yönetmelikte, belirtilen kurallara uymayan seyahat acentalarına verilecek cezalar da belirtilmektedir. Kara Avcılığı Kanunu, Merkez Av Komisyonu Kararları, Av Turizmi Yönetmeliği ve avcılığa ilişkin diğer mevzuat hükümlerine aykırı hareket eden seyahat acentaları hakkında 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 27’nci maddesinin (h) fıkrası uygulanmaktadır. Buna göre, Av Turizmi Yönetmeliği’ne uymayan seyahat acentalarına ihtar verileceği, ihtar süresinin 15 gün olduğu ve ikinci bir ihtara sebebiyet veren seyahat acentalarının belgelerinin Turizm Bakanlığı tarafından iptal edileceği belirtilmektedir.
Av Turizmi Yönetmeliği, 08.01.2005 tarih ve 25694 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yerli ve Yabancı Avcıların Av Turizmi Kapsamında Avlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 60.maddesi uyarınca yürürlükten kaldırıldı.
Referanslar
http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/14565.pdf, (Erişim tarihi: 11. 09. 2019); http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/14320.pdf, (Erişim tarihi: 11. 09. 2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/14565.pdf, (Erişim tarihi: 11. 09. 2019).