Atbaba Şenlikleri

Etkinlik Şenlik

(Uzunköprü, Edirne, 1473 - )

Halkın çeşitli sebeplerle adaklarda bulunduğu bir etkinliktir. Uzunköprü Atbaba olarak anılan kişi 1371-1472 yılları arasında yaşamış Çirmen Sancak Beyliği de yapmış Fetih Akıncı Komutanı, Uzunköprü bölge muhafızı Şehsuvar Bey’dir. Ölümünden beri her yıl mart ayının üçüncü haftasından Edirne-Uzunköprü ilçesinde düzenlenmektedir. Şenlikler Uzunköprü Belediyesi tarafından her yıl periyodik olarak organize edilmektedir. Şenlik bir gün sürmekte, süre içerisinde Uzunköprü ilçesi Büyük Şehsuvarbey Mahallesi, Atbaba Sokak yolu üzerinde bugüne özel açılan askeriyeye ait arazide bulunan Atbaba’nın kabri ziyaret edilmektedir.

Şenlikte, bereket, sağlık, kısmet, zenginlik ve hastalıklardan kurtulmak amacı ile insanlar giyeceklerinden söktükleri parçaları Atbaba’nın mezarına bırakır, dileklerini dilerler. Kutlamalarda halk yürüyerek Atbaba mezarına gitmekte, yol boyunda piknik yapılmaktadır. Atbaba şenliklerinde haşlanmış yumurta yenmesi bir gelenektir. 20. 03. 2011- 25. 03. 2012 tarihlerinde Atbaba Şenliklerinde Uzunköprü Belediye Bandosu konser vermiş, katılımcılara dağıtılmak üzere pilav, ayran ve yumurta ikram edilmiştir. Sadece mevsimsel hava muhalefetinden dolayı değil, seçim vb. etkenlerden dolayı bazı yıllar etkinlik yapılmamaktadır.

Atbaba Şenliklerinin Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Envanterine Alınması Çalışmaları Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatıldı. Atbaba şenlikleri, asırlardır devam eden fakat yerel yönetimler, STK’lar, basın ve halkın gerekli önemi göstermediği turistik potansiyeli yüksek, turizm ile yöre kalkınmasına değer katabilecek bir şenliktir. Atbaba şenlikleri Uzunköprü destinasyonun marka ve imajına katkı sağlaması, turizm sezonunu 12 aya yayılması, turizm çeşitlendirmesine katkı sağlaması bakımından önemli bir turistik etkinlik olarak değerlendirilebilir. Atbaba Şenlikleri dini turizm potansiyeli taşımakta, Uzunköprü’de gelişmemiş olan günübirlik turizmi 12 aya yayabilecek potansiyeldedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Biten Projeler. (2019). http://www.edirnekultur.gov.tr/yazdir?4BA93A5FD09B785041EC4530ED8298E7, (Erişim tarihi: 05.04.2020); Bağman, L. (2005). Uzunköprü Tarihi ve Belgeleri. İstanbul: Ulusal Bellek Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bağman, L. (2005). Uzunköprü Tarihi ve Belgeleri. İstanbul: Ulusal Bellek Yayınları.