-
2019
Ankara’da Anıtkabir’de 1960 yılında ziyarete açıldı. Müze farklı sergileme teknikleriyle Çanakkale, Sakarya, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Muharebelerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını ve Atatürk dönemini çarpıcı biçimde sunmaktadır.
Anıtkabir tören alanından Anıt bloğuna doğru bakıldığında, sağda yer alan Misak-ı Milli Kulesi’nin kapısından giriş yapılan müze, dört bölümden oluşmaktadır. Müzenin giriş bölümünde Atatürk’ün özel eşyaları sergilenmekte; ikinci bölümde panorama ve yağlı boya tablolarla Çanakkale Muharebeleri ile Kurtuluş Savaşı; üçüncü bölümde ise, tonozlarda Millî Mücadele ve devrimler anlatılmaktadır. Müze genelinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda yaşanan güçlükler ziyaretçilere yaşatılmaya çalışılmaktadır. Müzenin giriş bölümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’na katılan komutanlardan bazılarının portreleri ile Kurtuluş Savaşı’nın çeşitli anlarının resmedildiği büyük boyutlu yağlı boya tablolar sergilenmektedir. Bu eserler Türk, Azeri ve Rus sanatçıların ortaklaşa çalışması ile oluşturulmuştur. İlk panoramada, Çanakkale Deniz ve Kara Muharebeleri ses efektleri ve üç boyutlu canlandırmalarla anlatılmaktadır. İkinci panorama olarak salonda yer alan Sakarya Meydan Muharebesi panoraması devamında Mustafa Kemal’in mareşal üniformasıyla Sakarya isimli atının üzerinde görkemli bir tablosu bulunmaktadır. Tablo Rus Devlet Sanatçısı Ressam Sergei Prisekin tarafından yapılmıştır. Son olarak ise, Büyük Taarruz panoraması Sakarya Meydan Muharebesi panoramasının karşısında yer almaktadır. Bu panoramanın son bölümünde Türk halkının Türk Ordusu'na desteği ve Türk kadınının savaş sürecindeki fedakârlıkları anlatılmaktadır.
Müzenin üçüncü bölümü 18 galeride yer alan tematik sergi alanlarından oluşmaktadır. Bu galerilerde 1919- 1938 yılları arasında, Mustafa Kemal Atatürk dönemine ilişkin olaylar anlatılmaktadır. Galeri konuları arasında, Türk yurdunun paylaşılması, ulusun uyanışı, Kurtuluş Savaşı evreleri ve zaferden sonra modern Türkiye’nin doğuşunu hazırlayan inkılaplar yer almaktadır. Ayrıca bu galerilerde konularla ilgili 2.000 kadar fotoğraf bulunmaktadır. Bu bölümdeki Mustafa Kemal Atatürk’ün mezar odası da yer almaktadır. Ayrıca bu bölümde yine sanatçılar tarafından hazırlanmış rölyefler, maketler ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasını sağlayan 20 asker ve sivilin büstü ve yaşam öyküleri sergilenmektedir.
Tonozlu galerilerin bitiminde Cumhuriyet Kulesi’ne ulaşılmaktadır. Kulede Fikir ve Düşünce Adamı Atatürk fikrinden yola çıkılarak hazırlanan Çalışma Masasında Atatürk kompozisyonu yer almaktadır. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmış olan Çankaya Köşkü’ndeki çalışma masasında oturur vaziyette tasarlanmış Atatürk’ün bal mumundan heykeli orijinal boyutlardadır. Kıyafetleri ve kitapların konulduğu kütüphane haricinde sergilenen tüm objeler Atatürk’e aittir ve orijinaldir. Dördüncü bölümde ise, Atatürk’e ait kitaplar ve Atatürk’ün bu kitapları okurken altını çizip notlar aldığı kısımlardan örnekler sergilenmektedir. Bu bölümde ayrıca dokunmatik ekranlarda Atatürk ve kitap, fotoğraflarla Atatürk, Anıtkabir Kütüphanesi, Anıtkabir Özel Defteri ve Anıtkabir Tanıtım Bölümü ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Bu cihazlar sayesinde ziyaretçilere Anıtkabir ve Atatürk ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşma imkânı sağlanmaktadır.
Misak-ı Milli ve İnkılap Kuleleri arasındaki ilk bölümde bulunan ve Atatürk’ün özel eşyalarının sergilendiği Atatürk Müzesi, yeni sergileme teknikleriyle düzenlenerek ve diğer bölümlerle birleştirilerek, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi adını aldı. Müzede ayrıca Atatürk’ün kullandığı kişisel eşyalar ile kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar sergilenmektedir. Müzede Atatürk’ün manevi çocuklarından Afet İnan, Rukiye Erkin ve Sabiha Gökçen’in bağışladıkları Atatürk’e ait eşyalar da bulunmaktadır. Bu eşyaların yer aldığı bölümün sonundaki İnkılap Kulesi’nde Atatürk’ün giysileri, mareşal üniforması ve sağlığında kullandığı kondisyon aleti bulunmaktadır. Aynı bölümde Atatürk’ün makam aracında taşıdığı Cumhurbaşkanlığı Forsu ile Hatay Cumhuriyeti için kendisi tarafından tasarlanan orijinal bayrak ve Atatürk’ün balmumu heykeli de yer almaktadır. Müze, çağdaş yaklaşımlarla 360 derece sanal geziye erişim sağlamakta ve web sayfasında izleyiciye ayrıntılı bilgi sunmaktadır.
Referanslar
http://www.anitkabir.tsk.tr/content/img/06_hizmetlerimiz/brosurler/An%C4%B1tkabir_El_Rehberi.pd, (Erişim tarihi: 10.06.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi (2019). Müze hakkında, http://www.anitkabir.tsk.tr/03_muzeler/muzeler.html, (Erişim tarihi: 10.06.2019); https://www.360tr.com/anitkabir-giris-panorama-sanal-tur_068bb011b_tr.html (Erişim tarihi: 16.02.2021).