-
2019
Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nün tarihi 1948’lere kadar dayanmaktadır. Kuruluşundan itibaren biyoçeşitlilik alanında bitki ve hayvan örnekleri toplanmaya başlandı. Biyoçeşitlilik çalışmalarında bitki ve hayvan örneklerinin toplanmaya başlandığı en eski kurumlardan olan bölümde 7000’e yakın örnek bulunmaktadır. Müzede toplanan örneklerden yalnızca hayvanlara ait olanlar sergilenmektedir.
Hayvan biyoçeşitliliği alanında Türkiye’nin sergilenen ilk koleksiyon olan müzede çok sayıda doldurulmuş hayvan bulunmaktadır. 1990’lı yıllardan sonra bölüm öğretim üyelerinin oluşturduğu bir ekibin yaptığı saha çalışmaları ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ile koleksiyon geliştirilerek örnek sayısı 7.000’i bulmaktadır. Koleksiyon doldurulmuş hayvanlar, sıvı içinde korunan hayvan ve dokular, tüm hayvan iskeletleri ile iskeletlere ait bazı kısımlarından oluşmaktadır. Saklanan örneklerde büyük bölümü memeli hayvan sınıfına aittir. Koleksiyonda aynı zamanda balıklar gibi suda yaşayan canlılar ile iki yaşamlı türler, sürüngenler, fare gibi kemirgenler ve kuşlar da bulunmaktadır. Tüm bunların yanında farklı böcek takımlarına ait çok sayıda böcek örneği de koleksiyonda yer almaktadır. Böcek koleksiyonu içerisinde aynı böceğin larva, pupa, erişkin gibi farklı yaşam evreleri de görülebilmek mümkündür.
Tüm bu örnekler bilimsel materyal olarak sınıflandırılmakta ve bu şekilde sergilenmektedir. Bu açıdan aynı zamanda bilimsel birer materyal olan bu örnekler Biyoloji Bölümü’nün derslerinde de kullanılmaktadır. Eğitimde kullanılan maketler de koleksiyonun parçalarındandır. Aynı zamanda eskiden eğitimde kullanılan materyallerin bir kısmı da Fen Fakültesi’nin Büyük Kimya Amfisi fuayesinde sergilenmektedir. Bu alanda sergilenenler arasında çeşitli dönemlerde laboratuarlarda kullanılan el aletleri ve tartılar gibi teçhizatlar ile eski daktilolar bulunmaktadır. Biyoloji bölümünü bünyesindeki koleksiyon, sergileme, bilimsel araştırma ve eğitim amaçlı oluşturuldu. Özellikle memeli hayvanlar koleksiyonu Türkiye’de bu alanda en iyi korunmuş koleksiyondur.
Müzenin ziyaret edilebilmesi, biyoloji bölümünden alınacak randevu ile mümkün olabilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://biology.science.ankara.edu.tr/?page_id=154, (Erişim tarihi: 31.07.2019); http://mammalia.ankara.edu.tr/, (Erişim tarihi: 31.07.2019).