Ankara Ferruh Dinçer Veteriner Hekimliği Tarihi Müzesi

Müze Bilim Müzesi

(Ankara, 2011 - )

1933-1948 yılları arasında rektör konutu olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde ise müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 10. 06. 2011 tarihinde aldığı karar ile “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescil edilmiş olan tarihi binada etkinlik göstermektedir. Müze, dünyadaki 41 veteriner hekimliği tarihi müzesinden biridir. 2011 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Başkent Meslek Yüksekokulu arasında imzalanan bir protokol ile Milletlerarası Müzeler Komitesi’nin (ICOM) belirlediği kriterlere uygun bir şekilde 3.000’in üzerinde objenin envanter kaydının güncellenmesi, koleksiyona ait objelerin korunma durumlarının tespiti ile ihtiyacı olan eserlerin bakım ve onarımlarının yapılması sağlandı.

1974 yılından beri hizmet veren müze, veteriner hekimliğiyle ilgili tarihsel nitelikli klinik ve laboratuvar teçhizatları, fotoğrafları, kitapları, kişi ve kurumlara ait birçok belgeyi koleksiyonunda bulundurmaktadır. Müzenin önemli bölümlerinden biri olan ihtisas kitaplığında, konu ile ilgili 1842 yılından günümüze kadar yayımlanan kitap, dergi ve benzeri basılı materyal ile veteriner hekimliğine ait ders kitapları, tıp tarihi ve sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında basılmış yabancı kitaplar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Türkiye’de veteriner hekimliği ve tarım alanının ilk dergisi olan ve 1880 yılında çıkarılan “Vasıta-i Servet”in de bulunduğu veteriner hekimliğine ait periyodik yayınların tüm sayıları yer almaktadır.

Koleksiyonda, veteriner fakültelerinde kullanılmış sterilizatör, etüv, santrifüj, otoklav gibi laboratuvar donanımı ve tabak, süzgeç, huni gibi porselen eşyalar; pHmetre, termometre, barometre, higrometre, psikometre gibi ölçüm cihazları; mikroskop, fotoğraf makinesi, projeksiyon makinesi, büyüteç gibi optik cihazlar ve bunlara ait parçalar ile cam laboratuvar malzemeleri yer almaktadır. Müzede sergilenen materyaller arasında, Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde bu alanda eğitimini tamamlayanlara verilen diploma örnekleri de bulunmaktadır. Müze, 1.000’in üzerinde veteriner hekim hakkında bilgi ve dokümanı ile Türk Veteriner Hekimliği Biyografi ve Bibliyografi Arşivi ne sahiptir. 1921 yılında kurulmuş olan Veteriner Fakültesi Öğrenci Derneği’nin mührünü de taşımakta olan müzede, Mustafa Kemal Atatürk’ün 15-20. 10. 1927 tarihli Nutuk kitabının orijinal nüshalarından biri bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Başağaç, G., Tamay, R., Küçükaslan, Ö. ve Yerlikaya, N. (2015). Türk Veteriner Hekimliğinde Müzecilik Girişimleri ve Veteriner Tarihi Müzesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 62: 269-276; http://www.veterinary.ankara.edu.tr/multimedia-archive/prof-dr-ferruh-dincer-veteriner-hekimligi-tarihi-muzesi-tanitimi/, (Erişim tarihi: 14.07.2019).