Anadolu Oyuncak Müzesi

Müze Oyuncak Müzesi

(Kepez, Antalya, 2017 - )

Antalya’nın Kepez ilçesi sınırları içerisinde yer alan Dokuma Park’taki kültür ve sanat komplekslerinin ilki olarak faaliyete açıldı. Geniş bir kitleye hitap eden Oyuncak Müzesi, 2017 yılının Ekim ayında önceleri Dokuma Fabrikası’nın kreşi olarak kullanılan alan üzerine inşa edildi. Anadolu Oyuncak Müzesi bir buçuk sene zarfında yapılan mimari çalışmalar, oyuncak temini ve teşhir-tanzim işlemleri neticesinde 4.000 metrekarelik kullanım alanına sahip 750 metrekarelik bir yapı üzerinde Kepez Belediyesi’nin öncülüğü ile hizmete açıldı. Anadolu Oyuncak Müzesi'nin kurucusu Avukat Hakan Tütüncü ve küratörü ise Prof. Dr. Nevzat Çevik’tir.

Anadolu Oyuncak Müzesi bünyesinde 15 salon içerisinde ve farklı temalar kapsamında düzenleme yapıldı. Müzede Pinokyo-ahşap, Masalcı Nine, Temel Reis, Garaj, İstasyon, Erken Cumhuriyet Sınıfı, Yapboz, Fatoş Oyuncaklar, Peluş Oyuncaklar, Esnaf Sokağı, Anadolu Geleneksel Oyuncakları, Kaleiçi Sokağı ve Anadolu Oyuncak Tarihi gibi temalı salonlar yer almaktadır. Ayrıca müzenin koridorlarında ziyaretçilerin ilgisine sunulan on vitrinde farklı temalara ait oyuncak grubu sergilenmektedir. Müzede toplam 13 bin’den fazla yerli ve yabancı marka oyuncak bulunmaktadır. Sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında ahşap oyuncak boyama, taş boyama, bez bebek atölyeleri, film gösterimleri, konferans ve seminerler düzenlemektedir. Anadolu yerel oyuncakları vasıtasıyla, Anadolu’nun kültürel değerlerini her yaştan ziyaretçinin ilgisine sunmayı ve geleneksel oyuncak kültürünün yaşatılmasını hedefleyen Anadolu Oyuncak Müzesi’nde uluslararası oyuncaklara da rastlanmaktadır.

Anadolu Oyuncak Müzesi, açılışının ilk haftasında 35 bin ve ilk yılında 526 bin ziyaretçi ağırladı. Müze Anadolu oyuncaklarını ve oyun kültürüne ait ögeleri bünyesinde barındırması, halkın erişimine açık atölye çalışmaları, seminer vb. etkinlikleri sebebiyle Antalya destinasyonunun turizm hareketliliğini etkileme potansiyeline sahip önemli müzelerden biri konumundadır. Bu kapsamda, Anadolu Oyuncak Müzesi turistik cazibe merkezlerinden biri olan Antalya ilinde, yerel kültürün ulusal ve uluslararası ziyaretçilerin ilgisine sunulmasına olanak sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Barbaros Akay, E. ve Örmecioğlu, H. T. (2018). Endüstri Yapılarının Kültürel Miras Olarak Değerlendirilmesi: Antalya Tekirova Maden İşleme Tesisi Örneği, Journal of International Social Research, 11(60): 488-498; Kapan, K. (2018). Turizm Faaliyetlerinin Şehirsel Gelişmeye Etkileri: Antalya Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi; Karadeniz, C. ve Okvuran, A. (2018). Cumhuriyetin İlanından Günümüze Türkiye’de Müze Eğitimi: Tarihsel Gelişim ve Gelecek Tasarıları, Milli Folklor, 30(118): 101-113.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kepez Belediyesi Anadolu Oyuncak Müzesi. (2019). Anadolu Oyuncak Müzesi, http://www.anadoluoyuncakmuzesi.com/index.php, (Erişim tarihi: 15.07.2019).