-
2019
Samsun’un Ladik ilçesi Akpınar Mahallesi mevkiinde yer almaktadır. Müze XVII, XVIII ve XIX. yüzyıla ait ambar, ev ve camisiyle Osmanlı dönemi ahşap mimarisi özelliklerini yansıtmaktadır. Yörede çok sayıda bulunan ambarlar; çeşitli eşya, malzeme ve mahsul konulmak üzere ahşaptan yapılan bina, zaire sandığı, tahıl saklanan yer olarak tanımlanmaktadır. Bu yapılarda ahşap perdeler kurt boğazı tekniğiyle bağlanıp, yapımlarında metal çivi kullanılmamıştır. Çiviye ihtiyaç duyulduğunda ise sadece ahşap çiviler kullanılmıştır.
2010 yılında Ladik Kaymakamlığı’nın öncülüğünde başlatılan Ambarköy Projesi, Ladik köylerinin her birinden tedarik edilen ambarların Ladik ilçesine iki kilometre uzaklıkta 14 bin metrekarelik alana yerleştirilmesiyle oluşturulmuş ve 2016 yılında hizmete açılmıştır. Kağnı arabaları, yayıklar, ahşap beşikler, çeyiz sandıkları, tahta asker bavulları, testiler, heybeler, örgü makinaları gibi birçok eser dokuz kategori altında sergilenmektedir. Müzedeki diğer önemli bir parça ise 2500 yıllık yılan ve dinozor kafası fosilleri ile kabaktan yapılan dünya haritasıdır. Müze yerleşkesinde Ladik köylerinde yaşayan vatandaşların bağışladıkları 22 buğday saklama ambarı, dört ahşap ev, iki sergen, iki mısır serenderi, dört su kuyusu ve 300 yıllık Şeyhülislam Mehmet Efendi Ahşap Camii yer almaktadır. Bu cami, yakılmak üzereyken fırıncıdan satın alındı ve adı Ladikli Şeyhülislam Mehmet Efendi olarak değiştirilerek, aslına uygun olarak Ambarköy’de yeniden inşa edildi. Ambar, cami ve serender gibi ahşap yapıların her parçası numaralandırılarak söküldü ve müze yerleşkesinde tekrar birleştirildi. Ambarköy içinden akan deresi, gölü, su değirmeni, seyir kulesi, ahşap çocuk oyun parkı, ahşap ve zincirli köprüleri ve külliyesi ile doğal yaşamı olduğu gibi yansıtmaktadır. Ayrıca Ambarköy’de; geçmişte insanların günlük hayatlarında kullandıkları tarihi eser, alet ve eşyalardan oluşan 427 etnografik eser müzeye dönüştürülen samanlıkta sergilenmektedir. Bu eserler arasında gaz lambaları, eski radyolar, tedavülden kalkan paralar, kurmalı telefonlar yer almaktadır. Müze yerleşkesinin giriş kısmında ise Selçuklu külliyelerini andıran bir mimari tarzla inşa edilen Ambarhan bulunmaktadır.
Referanslar
https://www.samsun.bel.tr/turizm/ambarkoy-acik-hava-muzesi, (Erişim tarihi: 12.06.2019); http://samsun.gov.tr/ambarkoy-acik-hava-muzesi, (Erişim tarihi: 12.06.2019); Ladik Kaymakamlığı (2019). Ambarköy Açıkhava Müzesi. http://www.ladik.gov.tr/kultur-ve-turizm, (Erişim tarihi: 13.06.2019); Saraç, Ö. (2014). Kültürel Mirasımızın Tanıtımı Bağlamında Lâdik Ambarköy Açık Hava Müzesi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayını; Yılmaz, C. (2015). Samsun Turizm Rehberi: Ambarköy Açıkhava Müzesi. Samsun: Büyükşehir Belediyesi Yayınları.