Altın Palmiye (Cannes) Film Festivali

Etkinlik Festival

(Cannes, Fransa, 1946 - )

Avrupa sinemasının en önemli festivalleri arasında yer alan Altın Palmiye (Cannes) Film Festivali’nin orijinal ismi Le Festival International Du Film de Cannes’dir. Kısaca bu festival ‘Le Festival De Cannes’ olarak kısaltıldı. Festival başlangıçta, çoğu filmin ödülle ayrıldığı sosyal ve turistlik etkinlik şeklinde başladı ve yıllar içinde festivale katılım artmıştır. Böylece festival, dört bine yakın gazeteci ve 1600 medya şirketinin katıldığı film endüstrisinin en büyük etkinliği haline geldi.

Festivalin tarihçesine göre, 1939 yılında Fransa’nın eğitim ve güzel sanattan sorumlu bakanı Jean Zay uluslararası film etkinliği düzenlenmesi için öneride bulundu. Festivalin düzenleneceği yer, büyüleyici ortamı nedeni ile Cannes şehri olarak belirlendi. 1939 yılında festivalin afişleri basılmasına rağmen daha sonra savaş nedeni ile festival ertelendi. 1945 yılında Fransız Sanat Haraketi Birliği, Fransa Dış İşleri Bakanlığı ve Ulusal Eğitim Bakanlığı koruması altında tekrar organize edilmesine karar verilerek 1946 yılında Fransa’nın Cannes şehrinde Altın Palmiye (Cannes) film festivali düzenlendi. Altın Palmiye (Cannes) film festivali, Avrupa’da savaş sonrası düzenlenen en önemli kültürel etkinlik olarak yerini aldı. 1948 ve 1950 yıllarında kaynak yetersizliğinden dolayı Altın Palmiye (Cannes) film festivalinin iptal edilmesi haricinde, festival her yıl eylülün ilk haftası Yaklaşık iki hafta süreyle düzenlenmektedir. 1951 yılından itibaren de Altın Palmiye (Cannes) film festivali mayıs ayında düzenlenmeye başlanır. 1968 yılında politik olaylardan dolayı festival yarıda kesildi.

Festivale 1972 yılına kadar katılmak isteyen ülkeler filmlerini seçip yollarlardı. Bu tarihten sonra hem Fransız hem de farklı uluslardan bir komite oluşturuldu ve bu komiteler film seçmeye başladı.

Festivalin büyük ödülünün ismi 1954 yılına kadar Grand Prix du Festival International du Film’dir. 1954 yılından sonra Cannes şehrini simgesi haline gelen ve şehir merkezini süsleyen palmiye ağaçlarından esinlenerek festivalin büyük ödülü altından palmiye şeklinde dizayn edildi ve altın palmiye olarak isimlendirildi. Daha sonra 1964 -1974 tarihleri arasında tekrar Grand Prix du Festival International du Film isimli ödüle geri dönüldü. 1975 yılında festivalin büyük ödülü olarak tekrar Altın Palmiye dağıtılmaya başlandı. Altın Palmiye dışında, Cannes Film Festivali'nde, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu ve büyük jüri ödülü sahiplerine dağıtılıyor. En son düzenlenen Altın Palmiye Film Festivali 14. 05. 2019 tarihinde Cannes film sarayında düzenlendi.

Festival topluluğu seyirciler ve yıldızlar olmak üzere iki ana gruptan oluşuyor. Bu festivalin izleyicileri tarih boyunca değişim gösteriyor. Fakat tarihin hiçbir döneminde Altın Palmiye (Cannes) Film festivali halka açık bir etkinlik haline gelmedi. Çünkü bu film festivalinin, kırmızı halı geçiş töreni ve plajda film gösterimi haricinde izleyiciler dikkatli bir şekilde seçiliyor. Festivale film endüstrisi ile ilgili kişiler ve basın mensupları akreditasyon yaparak kabul ediliyor ve bu süreç resmi siteden takip ediliyor. Bu grup dışında yer alan kişiler festivale katılamıyor.

Festivalde sadece büyük bütçeli filmlerin yanı sıra kısa film, sanat filmleri, belgesel ve diğer tüm film çeşitleri yarışıyor. Cannes film festivali beş bölümden oluşuyor. Birinci main competition isimli ana yarışma bölümü, Un Certain Regard (belirli bakış), Out of competition (yarışma dışı), Midnight Screenings (Gece Yarısı Gösterimleri) ve Special Screenings (Özel Gösterimler). Ayrıca festivale 1998 yılında Gilles Jacop tarafından cinefondation olarak son bölüm ekleniyor. Bu bölümde uzun ve orta uzunluğa sahip filmler seçiliyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Ostrowska, D. (2017). Cosmopolitan Spaces of International Film Festivals: Cannes Film Festival and the French Riviera, Alphaville: Journal of Film and Screen Media, 14: 94–110; Jain, K.R. (2015). Cultural and Commercial Aspects of Fılm Festivals The Case of International Film Festival of Indıa (IFFI) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). New Delhi: University of Ljubljana.