-
2019
Manisa’nın Akhisar ilçesinde yer almaktadır. Müze olarak kullanılan bina 1933 yılında Ali Şefik Hastanesi olarak yapılıp, aynı yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilerek 1992 yılına kadar Ali Şefik Ortaokulu olarak hizmet verdi. Bina, 1994-2007 yılları arasında öğretmen evi olarak kullanıldı. 04. 09. 2006 tarihinde Akhisar Arkeoloji Müzesi olarak karar verilen ve 2007 yılında onarımına başlanan müze, 2011 yılında bitirildi. Müze 18. 05. 2012 tarihinde ziyarete açıldı. 06. 08. 2012 tarihinde ise yapılan bir törenle resmi açılışı gerçekleştirildi. Müzede Sardes antik kenti kazılarından çıkarılan birkaç eserin yanında yakın çevrede bulunarak müzeye kazandırılmış eserler sergilenmektedir. Bu eserler farklı tarihlerde ve şekillerde (bağış, satın alma, müsadere gibi) Manisa Arkeoloji Müzesi’ne kazandırıldı. Söz konusu eserler Akhisar’da müze açılmasıyla birlikte buraya nakledildi. Akhisar Arkeoloji Müzesi, bahçe içinde, birbirinden bağımsız vaziyette inşa edilmiş müze binası, idari bina ve depo birimlerinden oluşmaktadır. Müze binası 650 metre kare olup, dikdörtgen planlı ve tek katlıdır. Müze, Arkeoloji, Etnografya ve halen Akhisar’da var olan zanaatların yer aldığı Arasta kısmı olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Ayrıca müze bahçesinde de 1.250 metrekarelik bir açık teşhir alanı bulunuyor. Müzede toplam 689 adet arkeolojik ve etnografik eser mevcuttur.
Müzenin arkeolojik eserler salonunda, eski fosiller, Yortan kültürüne ait seramikler, Arkaik Dönem seramikleri, Klasik döneme tarihlenen siyah ve kırmızı figür tekniğinde yapılmış lekythoslar, Hellenistik döneme tarihlenen kalıp yapımı kaseler, kurşun sırlı seramikler, farklı tiplerde unguentariumlar, lagynoslar, Pergamon üretimi Batı Yamacı amphorası, Roma dönemine ait kırmızı astarlı seramikler, mataralar ve farklı dönemlere ait kandiller, pişmiş toprak figürinler sergilenmektedir. Ayrıca bu bölümde yer alan küçük eserler arasında dokuma tezgahı ağırlıkları, ampullalar, cam kaplar, cam bilezikler, gümüş ve altından takılar ile sikkelerde görülmektedir. Taş eserler arasında ise Gökçeler Mahallesi’nde bulunmuş olan ve MÖ VI. yüzyıl ile MÖ V. yüzyıla tarihlenen erkek kabartması, heykeller, adak ve mezar stelleri, yazıtlar mevcuttur. Etnografik eserler salonunda, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait zengin para koleksiyonu, nadide el yazmaları, XVIII. yüzyıla ait Kuran-ı Kerim, padişah fermanları, kılıçlar, tabancalar, Osmanlı dönemi Akhisar Belediyesi mühürleri, Çanakkale seramikleri, erkek ve kadınlara ait kıyafetler, nadide halı örnekleri ve Akhisar’ın mutfak kültürünü yansıtan eserler yer almaktadır. Arasta bölümünde, eski dönemlerden beri Akhisar’da var olan Lonca ve Arasta kültürü geniş ve ayrıntılı bir şekilde tanıtılmaktadır. Bu salonda, tütün ve tütün işçiliği malzemeleri, at ve binek hayvanlarına ait koşumlar, saraçlık, keçe ve keçecilik, at arabası üretimi, Arasta kahvehanesi ve Osmanlı dönemi kahvehane malzemeleri sergilenmektedir.
Yararlanılan Kaynaklar
Öz, K. (2013). Akhisar Müzesi. Aktüel Arkeoloji Dergisi, Aralık Sayısı:12-14; Yıldız, V. (2016). Akhisar Arkeoloji Müzesi’nde Bulunan Unguentariumlar, M.C.B.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1):1-24; Yıldız, V. (2016). Akhisar Arkeoloji Müzesi’nde Bulunan Bir Grup Roma Seramiği, M.C.B.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 14(3): 252-273; Yıldız, V. ve Şakar, G. (2017). Akhisar Arkeoloji Müzesi’nden Bir Grup Pişmiş Toprak Figürin, M.C.B.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 15(1):397-430; Yıldız, V. (2018). Akhisar Arkeoloji Müzesi’nden Bir Grup Helenistik Seramik, S.Ü. Edebiyat Fakültesi Dergisi (SEFAD), 40: 221-234.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Manisa İl Kültür Müdürlüğü. (2019). Akhisar Arkeoloji Müzesi. http://www.manisakulturturizm.gov.tr/Muzeler/Akhisar-Arkeoloji-Muzesi, (Erişim tarihi: 28.12.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Akhisar Arkeoloji Müzesi. http://www.ktb.gov.tr/Muzeler/Akhisar-Arkeoloji-Muzesi, (Erişim tarihi: 28.12.2019); Akhisar Belediyesi. (2019). Akhisar Arkeoloji Müzesi. https://www.akhisar.bel.tr/akhisardayasam/9/akhisar-muzesi.html, (Erişim tarihi: 28.12.2019).