Adana Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Adana, 1981 - )

Atatürk’ün 1923 ve 1925 tarihli Adana ziyaretlerinde misafir edildiği konağın müzeye dönüştürülmesiyle kuruldu. Müze, Atatürk’ün 100. doğum yılının anısına 1981 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak ziyarete açıldı. Konağın kamulaştırılması ve restorasyonu Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği ve zamanın Kolordu Komutanı Bedrettin Demirel’in önderliği ve halkın yardımıyla yapıldı.

Müze binası, Adana’da XIX. yüzyılda yapılmış geleneksel konut mimarisi özelliklerini yansıtan iyi örneklerden biridir. İki katlı, kırma çatılı, çıkmalı ve kâgir bir yapı olup, mimari özellikleri ve tarihsel değeri nedeniyle 1973 yılında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alındı. Binanın zemin katında üç adet oda, mutfak, kiler ve ahır, üst katta ise büyük bir orta sofa ve etrafında odalar bulunmaktadır. Atatürk müzenin üst katında yer alan caddeye bakan cumbalı odada kalmış, yan tarafındaki odayı ise çalışmak için kullanmıştır. Zemin kattaki mekanlar çalışma odası, kütüphane ve avluya açılan satış birimi olarak düzenlendi. Çalışma odasında Milli Mücadele sırasında ve sonrasında çıkan yerel gazeteler, kütüphanede ise iki bine yakın Osmanlıca ve Türkçe kitap yer almaktadır. Üst kattaki sofanın en dikkat çeken öğesi Nevzat Duruak tarafından yapılmış olan Atatürk’ün mumdan heykelidir. Atatürk’ün ziyaretlerinde dinlendiği yatak ve çalışma odalarındaki eşyalar olduğu gibi korunmuştur. Yatak odasında pirinç karyola, sim işlemeli yatak, masa örtüsü, Maraş işi iki koltuk ve elbise dolabı; çalışma odasında ise masa, sandalye, Maraş işi koltuk, telefon, dolap ve Atatürk’ ün portresi bulunmaktadır. Üst kattaki diğer odalara sergilenen materyallerin içeriğine göre isimler verildi. Basın odasında Yeni Adana Gazetesi nüshaları ve çalışanların resimleri sergilenmektedir. Mücahitler odasında ise istiklal madalyalı milli mücahiti olan Abdulgani Girici’nin ve bazı mücahitlerin portreleri, Abdulgani Girici’nin madalyası ve Atatürk’ün ölüm saatinin ayarlanarak durdurulan bir saat bulunmaktadır. Oturma odasında yer alan eşyalar ise sandalye, madeni mangal, nargile, kilim ve halılardır.

Yararlanılan Kaynaklar

Adana Valiliği (2006). Adana Kentsel Kültür Envanteri. Adana: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Envanterler Dizisi, 1: 244; Çanak, E. (2014). Atatürk’ün Adana Ziyaretleri, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 30: 49-81; Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürlüğü (2007). Atatürk Evleri. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİM Basımevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019). Adana Atatürk Müzesi. https://www.ktb.gov.tr/TR-96349/adana---ataturk-muzesi.html, (Erişim tarihi: 15.10.2019).