Acenta - Konaklama İşletmesi Sözleşmeleri
Hukuki Alanına Giren Konular Sözleşme
-
2019
Seyahat acentasının belirlenen bedel üzerinden komisyon ya da kâr alarak konaklama işletmesine müşteri getirmeyi, konaklama işletmesinin de konaklama hizmeti sunmayı yüklendiği sözleşmedir. Acenta ile otel arasındaki bu sözleşmede sözleşme serbestisi esas olmakla birlikte sözleşmede düzenlenmeyip yer verilmeyen hususlarda Turizm İşletmelerinin Bakanlıkla ve Müşterileriyle İlişkileri Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır. Böylece bahsedilen yönetmelikle turizm işletmesi belgesi sahiplerinin birbirleriyle, müşterileriyle ve Bakanlıkla karşılıklı ilişkileri ile hak ve yükümlülükleri uluslararası kararlar doğrultusunda düzenlenerek, bu ilişkilerden doğan antlaşmazlıkların asgariye indirilmesi hedeflenmiştir. Yönetmeliğin “otel sözleşmeleri” olarak nitelediği acenta ile otel arasında yapılacak bu sözleşmeler yönetmelik hükümlerine göre üç çeşittir. Buna göre acenta ile otel işletmeleri arasında; 1) bireysel olarak seyahat eden münferit müşterilerle ilgili sözleşmeler, 2) grup olarak seyahat eden müşterilerle ilgili sözleşmeler ve 3) belirli bir sürenin üzerindeki rezervasyonlar için yapılacak (kontenjan) tahsis sözleşmeleri olmak üzere üç çeşit otel sözleşmesi düzenlenebilir.
Buna göre, bireysel müşteri sözleşmeleri aynı otel hizmetlerinden yararlanan bir ile 10 yolcu için yapılan sözleşmelerdir. Bu sözleşme tipinde acenta müşterisine hiçbir surette otelin kendisine üzerinden komisyon ödediği fiyatlardan daha yüksek bir fiyat fatura edemez. Grup müşterilerle ilgili sözleşme tipinde grup müşterilerle ilgili hizmetlerin tek bir rezervasyon belgesi ile talep edilmesi ve otelci tarafından bir arada teyidi gerekir. Belirli bir sürenin üzerindeki rezervasyonlar için yapılacak (kontenjan) sözleşmeler, özel organizasyonlar için, birbiri ardından düzenli olarak gelecek gruplar veya münferit müşterilerle ilgili olarak ya da odaların belirli bir dönem tahsisini gerektiren hallerde düzenlenir. Acenta konaklama işletmesi sözleşmelerinin bu şekilde türlere ayrılması iptal ve tazminat hükümleri ile sözleşmede hüküm bulunmaması halinde uygulanacak hükümlerde önem arz etmektedir. Acenta konaklama işletmesi sözleşmeleri acentadan otelciye yapılacak rezervasyon talebi ile başlar ve otelcinin kabulü ile tamamlanır. Sözleşmede belirtilen hizmetler için otelci tarafından seyahat acentasına bildirilen fiyatlar hiçbir şekilde otele doğrudan başvuran müşteriler için tarifede belirtilen fiyatlardan daha yüksek olamaz. Acenta konaklama işletmesi sözleşmelerinde mevzuatın emredici hükümlerine uygun olmak şartıyla sözleşme serbestisi ilkesi geçerlidir.
Referanslar
http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/17996.pdf, (Erişim tarihi: 29. 05. 2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Tezcan, B. (2003). Turizm Hukuku. Ankara: Yetkin Yayınevi; http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/17996.pdf, (Erişim tarihi: 29. 05. 2019).